Columns

Schaam jij je wel eens?

Bepaalt de meerderheid onze normen en waarden? De ‘innovators’ worden met een vreemde blik aangekeken, maar schamen zich meestal niet. Andere minderheden schamen zich daarentegen wel. Dat hangt vaak af van de reacties in hun omgeving. Een jongen die korfbalt in een klas met allemaal voetballers en daarvoor gepest wordt, komt op maandag niet in de klas met korfbalverhalen.

De invloed van de groep is groot. Nog steeds hebben ook op onze hogeschool jongeren moeite met uit de kast komen als zij tot een minderheid behoren. Het zijn late pubers, adolescenten en jonge volwassenen, die er soms ook niet voor durven uitkomen dat ze nog maagd zijn.

Omdat de groep niet-rokers ongeveer gelijk is aan de rokersgroep, durft men al zonder schaamte nee te zeggen tegen een aangeboden sigaret. Maar behoor je tot een minderheid en sta je niet zo stevig in je schoenen, dan ontwijk je liever de vraag of je aan ballet doet, als je een jongen bent.

Het is goed dat er aandacht in de media is voor minderheden. Dat kan ook met een musical als Billy Elliot, die binnenkort in ons land komt. Ik heb de voorstelling dit voorjaar in Londen gezien: fantastisch, terwijl ik echt geen musicalaanhanger ben.