Columns

Streisand uitverkocht

Vanavond zingt Barbra Streisand in een uitverkocht Ziggo Dome in Amsterdam, al kostten de kaartjes tussen de € 95 en € 305. De kaartjes voor concerten en festivals waar iedereen geweest wil zijn en gezien wil worden, zoals Lowlands, zijn binnen een paar uur uitverkocht. De succesvolle festivals van een dag zijn de laatste decennia uitgegroeid tot weekends. Een dagkaart bij Rock Werchter kost € 80 en wil je het hele weekend je tentje daar opslaan ben je € 200 kwijt. Dan zie je wel een heleboel artiesten.

Dat is niet het geval bij de zeventigjarige Streisand die het in haar eentje doet. Eind vorig jaar draaide ze al proef in New York tijdens een herdenkingsconcert voor Marvin Hamlish, waar haar zoon Jason Gould nog wel twee nummers zong (kon Barbra even uitrusten). Er zijn echte Streisand adepten, zoals pianist Cor Bakker (begeleiden?) en Karin Bloemen (duetje?), die haar zelfs eens een mooie vaas stuurde, maar nooit een bedankje kregen.

De toegangskaartjes voor concerten worden steeds duurder. Voor Rihanna betaal je tussen de € 60 en € 260. En om bij het concert van Robbie Willams op de eerste rij te mogen zitten zelfs € 425. Dit komt omdat artiesten steeds minder muziek via cd’s of digitaal verkopen, anders geformuleerd: doordat er (te)veel illegaal wordt gedownload. Dus verdienen ze hun geld met optredens.