Columns

Succes Summer School

Als ik bij De Slegte ben lachen de aanbiedingen me tegemoet. Derde boek gratis. Toch loop ik zonder boeken naar buiten, waar alle tafeltjes aan de Oudegracht bezet lijken. Studentenverenigingen presenteren zich met spandoeken op het Neude en even verder op het Sint Janskerkplein zijn eveneens studenten in de weer. Eigenlijk hangen ze een beetje rond. Wat ze precies doen zie ik niet. Direct naast de kerk staat een wit gebouwtje van de Summer School. Daar heb ik een afspraak om te vragen of een cursus fotografie in Afrika interessant zou kunnen zijn.

Ik krijg uitgelegd dat of de HU, HKU of UU de cursus moet 'omarmen' en dat deze academisch niveau moet hebben. Maar men staat er positief tegenover; het aanbod cursussen mag uitgebreider. Want het aantal inschrijvingen groeit na 25 jaar nog steeds. Vorig jaar ongeveer 2000 cursisten en dit jaar 2500 uit tachtig verschillende landen. Die worden geworven met een prachtige 72 pagina's tellende brochure en een website die het afgelopen jaar maar liefst 1.5 miljoen hits telde.

Natuurlijk zorgt een hoge positie van de Universiteit Utrecht (12 in Europa en 53 in de wereld) in de jaarlijkse lijst van top-universiteiten voor een uitstekend imago van Utrecht als universiteitsstad. Maar ook de Summer School draagt z'n steentje bij.