Columns

Tien voor taal

Beste decaan,

’t Zal wel komen omdat ik de lerarenopleiding Nederlands doe, maar ik vermoed dat ook andere studenten wel eens vragen zullen hebben over de terminologie, die hier op school gebruikt wordt.
Neem nou zo’n woord als bindend studieadvies. Na afloop van het eerste jaar kun je zo’n b.s.a krijgen. En dat zogenaamde advies houdt dan in dat je verplicht bent het op te volgen en dat je de opleiding niet mag voortzetten vanwege onvoldoende studieresultaten. Dat kun je toch geen advies meer noemen?
Omdat men het in dit verband soms ook heeft over een negatief bindend studieadvies, vraag ik me af of er dan ook een positief bindend studieadvies bestaat. Ben je dan verplicht om de studie voort te zetten, omdat je zulke goede studieresultaten hebt? Dat hoop ik niet. Vanwege mijn fantastische studieresultaten ben ik namelijk van plan om na het behalen van mijn propedeusediploma volgend jaar een universitaire studie Nederlands te gaan beginnen.

Jonne

—————————————————————————————————————————————–

Beste Jonne,

Je bent inderdaad niet de enige, die hier vragen over heeft. Andere studenten raken ook wel eens in verwarring door dit soort woorden. Er wordt op de hogeschool ook niet alleen gesproken over een negatief advies of een bindend studieadvies, maar bijvoorbeeld ook over een tussentijds advies, een voorlopig advies, een uitgesteld advies en een beargumenteerd advies. En die adviezen kunnen dan ook nog eens negatief of positief zijn. Het valt niet mee om daar wijs uit te worden. En dan hebben we het nog niet eens over de afkortingen op dit gebied. Het b.s.a. bijvoorbeeld komt soms ook voor als b.n.s of n.b.s.a.
Gelukkig is kort geleden het b.s.a. na afloop van het tweede jaar afgeschaft. Dat betekent dat vanaf volgend collegejaar geen enkele student meer weggestuurd kan worden als hij na afloop van dat eerste jaar voldaan heeft aan de opleidingseisen. Ook niet als hij na twee studiejaren nog niet in het bezit is van een propedeusediploma.
Bij het studieadvies geldt een uitzonderingsregel voor studenten met bijzondere omstandigheden. In hogeschooljargon worden die b.o. genoemd.  Of ook wel p.o.
Maar hier wil je vast niets over weten. Waarschijnlijk interesseert jou die universitaire studie veel meer. Kom gerust langs als je vragen hebt over de bamastructuur in het hoger onderwijs. Bij het decanaat kunnen ze je alles haarfijn uitleggen.

Jos Nijsen, Studentendecaan Faculteit Educatie