Columns

Trotse Bogerd wil netwerken ontsluiten

Vandaag kon ik naar de jaaropening van de HvA gaan in het Muziekgebouw aan het IJ met als titel: De Ondernemende HvA, of naar die van de HU in Tivoli. Beide hogescholen hebben geen aula die groot genoeg is om meer dan zeshonderd mensen te herbergen.
In Amsterdam geeft oud HU-bestuurder en huidige HvA-rector Huib de Jong zijn visie op het genoemde thema en hoe dit zich verhoudt tot de koers van de HvA. Onderneemster en investeerdster Annemarie van Gaal verzorgt een keynote-speech (ik ken geen Nederlands equivalent). Daarna volgt een tafelgesprek. Bij de HU gaan de jaaropeningen al jaren ook zo.

De kersverse bestuursvoorzitter Jan Bogerd vertelde welke kant de HU op wil gaan, wat voor soort voorzitter hij is en dat een vrouw het derde bestuurslid wordt. Hij wil studenten meer laten participeren in de organisatie en vindt het docentschap het mooiste beroep dat er is. Jan Bogerd is trots op zijn nieuwe positie, maar vergeet het collegejaar officieel te openen.

Mariëtte Hamer is keynote-speaker in Utrecht; zij is ook docente geweest, maar vertelt in haar hoedanigheid als voorzitster van de Sociaal Economische Raad over Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: "de enige zekerheid voor de toekomst is dat die onzeker is."