Uitgerekend

Toen ik afgelopen zomervakantie zwanger bleek te zijn, was ik echt niet blij. Ik ging namelijk na die vakantie net beginnen aan de op-leiding tot leraar in het basisonderwijs, de PABO dus.


Beste decaan,

Toen ik afgelopen zomervakantie zwanger bleek te zijn, was ik echt niet blij. Ik ging namelijk na die vakantie net beginnen aan de op-leiding tot leraar in het basisonderwijs, de PABO dus.
Ik ben dol op kinderen, maar die zwangerschap was bepaald niet de bedoeling. Dat vond mijn toenmalige vriend ook, want die maakte een eind aan onze relatie.
Toch heb ik na lang nadenken besloten om zowel juf als moeder te gaan worden. Ik ben dus in september gewoon aan die opleiding begonnen. Ik heb alle steun van mijn ouders en ik geloof dat het allemaal wel goed zal komen. Ik ga gewoon iets langer over de PABO doen. Een tante van mij zei dat je zelfs extra studiefinanciering kunt krijgen als je zwanger bent. Kunt u me hier meer over vertellen? Ik ben uitgerekend op 8 maart 2008.

Meike

Beste Meike,

Fijn dat je de toekomst zo positief kunt bekijken. Dat maakt ook een zwangerschap een stuk prettiger.
Jouw tante is helaas niet goed geïnformeerd. Alléén als jouw zwangerschap verloopt met medische complicaties is het mogelijk om in aanmerking te komen voor extra studiefinanciering.
Wat wèl mogelijk is, is een beroep op het Steunfonds, dat ook wel ‘Afstudeerfonds’ wordt genoemd. Dat fonds heb je bij elke faculteit van de hogeschool. Het is bedoeld om financiële compensatie te geven aan studenten, die door bijzondere omstandigheden studievertraging oplopen en daardoor niet voldoende studiefinanciering hebben om die langer durende studie te kunnen bekostigen.
Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld een zwangerschap. Ook zonder complicaties. Jouw bevalling gaat ongetwijfeld studievertraging opleveren. Normaal gesproken ben je zo’n twee maanden afwezig, maar soms blijkt dat meer te zijn. Raadpleeg een decaan over die studievertraging: misschien blijkt het verstandiger je uit te schrijven. De decaan kan je ook helpen bij een aanvraag bij het Steunfonds. Doe die aanvraag dan wel uiterlijk 1 november 2008.
Wist je dat de examencommissie rekening moet houden met jouw zwangerschap bij het geven van een studieadvies aan het einde van dit eerste jaar? Daar moet je de commissie dan wel zelf om vragen. Ze kunnen je eventueel ook extra tentamenkansen geven.
Als alleenstaande moeder kun je straks alle hulp gebruiken. Jij boft met ouders, die je willen helpen. Ken je de site van het Steunpunt Studerende Moeders? Daar vind je allerlei informatie, die in jouw situatie heel bruikbaar kan zijn (studerendemoeders.nl). En natuurlijk kun je bij een decaan terecht.

Jos Nijsen, Studentendecaan Faculteit Educatie

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...