UITSCHRIJFELLENDE

Beste Joop Ik ben tweedejaars student maatschappelijk werk en dienstverlening en heb vorig jaar genoeg punten gehaald om te mogen blijven.

Beste Joop
Ik ben tweedejaars student maatschappelijk werk en dienstverlening en heb vorig jaar genoeg punten gehaald om te mogen blijven. Ik had en heb nog steeds grote twijfels over de studie. Toch heb ik me voor dit jaar weer ingeschreven. Ook omdat ik de propedeuse wil halen zodat ik misschien naar de universiteit kan. Ik ga mijn propedeuse waarschijnlijk in oktober halen. Daarna wil ik zo snel mogelijk stoppen en de rest van het jaar werken. Ik hoopte dat ik dan een deel van mijn collegegeld terug kon krijgen, maar op de studentenadministratie zeiden ze dat dat niet kon. Klopt dat wel?
Madeleine

Beste Madeleine,
Ik vrees, dat de studentenadministratie gelijk heeft. Alleen eerstejaars studenten hebben het recht om met een opzegtermijn van een maand op te zeggen en het resterende collegegeld terug te krijgen. Andere studenten kunnen alleen van hun ‘contract’ af bij ziekte of bijzondere familieomstandigheden. Bij ziekte kun je je pas uitschrijven, als je vanaf het begin van die ziekte twee maanden niet aan het onderwijs deelneemt. Nu nog een griepje forceren, heeft dus geen zin. De enige andere uitweg om je uit te schrijven, is als je een belang aan kunt tonen, dat je voor de uitschrijving hebt. Je moet dan een verzoek richten aan de opleidingsdirectie. Er is altijd een wachttijd van tenminste een volle maand nadat je het verzoek hebt ingediend. Ik zeg ‘tenminste’ omdat de uitschrijving altijd ingaat per de eerste van de maand. De directie zal bij haar afweging ook rekening houden met haar belang (collegegeld). Jouw belang zou kunnen zijn dat je zeker weet dat je wil stoppen en niet nodeloos tijd en geld wilt investeren. Misschien kun je ook aanvoeren, dat het voor jou van belang was om je propedeusediploma te halen. Dat laatste is een sterker argument dan het eerste. Want dat had je immers voor 1 september ook kunnen weten. Ik hoop voor je dat het lukt om per 1 december uitgeschreven te zijn. Als dat niet lukt, kun je natuurlijk je studie wel staken, maar je moet dan wel het hele studiejaar collegegeld betalen. Je blijft dus gewoon ingeschreven. Je zou jezelf enige compensatie kunnen verschaffen voor die 125 euro collegegeld per maand, door je studiefinanciering dan ook door te laten lopen. Je kunt dan in ieder geval gebruik maken van je OV-kaart. Dat kan ook handig zijn als je gaat werken. Je basisbeurs en mogelijke aanvullende beurs zou ik dan op de bank zetten. Die kun je dan weer inzetten, als je na je basisbeursrechten gebruik gaat maken van de drie jaar leenrechten (inclusief OV-jaarkaart). Denk er nog wel aan, dat je binnen tien jaar na de start een diploma gehaald moet hebben? Anders wordt het wel erg duur!

Joop Mulderij,
studentendecaan faculteit Gezondheidszorg

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...