Columns

Verkrachtingen

Op een warme zomerdag worden de zinnen geprikkeld. Minder verhullende badpakken vervangen korte rokjes. Kijken mag. Gelukkig hebben we in ons land een cultuur met gelijkheid tussen man en vrouw, ongeacht geloof, politieke voorkeur of geaardheid. Al schijnt er in Brussel ophef te zijn over allochtonen die naar vrouwen fluiten en zijn Turkse homosexuelen die meededen aan de Gay-parade in Amsterdam bedreigd. In Zuid-Afrika is het, net als in islamitische landen gevaarlijk om voor je geaardheid uit te komen.

Daarom zijn we hier beter af dan in Zuid-Afrika met vijftig miljoen inwoners. In 1996 (twee jaar na de transitie van apartheid naar democratie) is daar de Bill of Rights veranderd en mag ook niet meer gediscrimineerd worden als je een andere taal spreekt. Dat neemt niet weg dat elke zeventien seconden een vrouw wordt verkracht van wie bijna de helft onder de achttien jaar.

Lesbiennes worden correctief verkracht, want ze horen verliefd te worden op een man. In Kaapstad gebeurt dit zo'n tien keer per week. President Zuma werd in 2006 vrijgesproken van het verkrachten van een 31-jarige vrouw, omdat ze hem zou hebben uitgedaagd. Tussen 1995 en 2001 werden zeven vrouwen verkracht in het groene gebied rondom De Uithof en Utrecht. Liever een laag dan een hoog record.