Columns

Volwassen cultuur

Wanneer is er sprake van een cultuur? En is de ene cultuur volwassener dan de andere? Er zijn veel definities, maar het belangrijkste is dat er geleidelijk in de opvoeding basale aannames zijn, die vertaald worden in normen en waarden. Natuurlijk hoort het spreken van eenzelfde taal daar vaak bij, maar dat hoeft niet. Je herkent een cultuur aan de uitingsvormen. Op vakantie in het buitenland zie je op een afstand vaak al wie je landgenoten zijn.

Wij weten dat als een enkeling iets stoms doet, of een paar mensen, dat dit ernstige gevolgen kan hebben, misschien zelfs doden oplevert, terwijl niet een heel volk of een land daar de schuld van heeft. Dat zit in onze normen en waarden. Eén cartoonist maakt een grap over Allah en in veel islamitische landen ontstaan rellen en over die cartoonist wordt een fatwa (juridisch advies van een islamitisch godgeleerde) uitgesproken. Nu veroorzaakt een film weer dit soort rellen.

Een kleine groepering pleegt een aanslag in Libië en er worden mensen gedood onder wie de Amerikaanse ambassadeur. Hillary Clinton, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, haast zich te zeggen dat het niet de schuld van het land is, maar van enkele individuen. Is de Amerikaanse cultuur nu volwassener dan die in veel islamitische landen?