Columns

Vrijemarktwerking

Vrijemarktwerking zou gunstig voor de consument zijn. Dat is soms het geval, maar het is lang geen wet van meden en perzen. Dat de energieprijzen daardoor gunstiger zijn geworden, valt te betwijfelen. Misschien kan je een goedkopere ziektekostenverzekering afsluiten. Maar om goedkopere diensten te kunnen leveren, wordt het aanbod vaak schraler. Bij de vrijemarktwerking geldt de wet van de sterkste. Een paar sterken blijven over en de consument krijgt minder keuze.

De muziekindustrie had twee handicaps. Enerzijds hield men de prijs van de cd’s lange tijd te hoog (eigen schuld). Toen ik er nog in werkzaam was, werd je door het hoofdkantoor gewaarschuwd als je beneden de twintig procent winst op jaarbasis uitkwam. Anderzijds werd men ingehaald door de digitale vernieuwingen. Met het uiteindelijke resultaat een verschraling van het muziekaanbod.

De boekenbranche vecht al jaren voor een vaste boekenprijs. Want ook daar houden enkele bestsellers een uitgeverij in leven en zorgen ervoor dat er toch nog boeken uitgegeven kunnen worden die mondjesmaat verkopen. Laat je de vrijemarktwerking los op het boekenvak, dan zullen uitgeverijen en boekwinkels verdwijnen, en bestsellers zullen goedkoper bij de supermarkt liggen. Maar het aantal uitgeverijen, boekwinkels en boektitels zal danig verminderen. En dan heeft de vrijemarktwerking de cultuur weer een mokerslag toegediend.