Columns

Waarom twitter jij?

Reint Jan Renes is lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein

Toch zeker één keer in de week krijg ik de vraag: 'Waarom twitter jij (zoveel)?' Buren, vrienden, collega’s en vage kennissen zien mij altijd met mijn Blackberry, HTC of iPad. Of ik nu naar de school van mijn kinderen loop, op weg ben naar de supermarkt, in de lift sta, of in de trein zit; ik check mijn TL en tik een tweet. Waarom? 'Gewoon leuk' als antwoord voldoet niet. Dus leg ik het hier nog één keer uit. En sorry als ik iets te lyrisch word.

Twitter verbindt

Twitter is de digitale uitvoering van een ‘agora’: een marktplein waarop ideeën, meningen en ervaringen samenkomen. De agora was in de tijd van de Grieken een ontmoetingsplaats voor vrije burgers en had verschillende functies: een politieke, een sociale en een commerciële. Twitter doet hier niet voor onder. Ook op Twitter is iedereen vrij om aan te haken, vrij om mee te doen, en vrij om weer weg te gaan. Er zijn geen verwachtingen, verplichtingen of regels. Informatie wordt razendsnel op een toegankelijke en losse manier met elkaar gedeeld: soms zakelijk, vaak persoonlijk, zo nu en dan nuttig, regelmatig grappig en meestal triviaal. Twitter biedt een brede, diverse kijk op de wereld en geeft toeval een kans. Een korte vraag kan het begin zijn van een leuk gesprek.

Twitter verdiept

Twitter is vaak een tussenstation. Een eerste vrijblijvende contact met boeiende mensen of interessante onderwerpen. Een tweet over een mooi liedje, een fijne film, of een interessante studie kan leiden tot een avond lang surfen op YouTube, eindeloos liedjes aanklikken op Spotify, alsnog aanhaken bij een discussieprogramma op tv of tot het lezen van een wetenschappelijk artikel.

Twitter verbreedt

Twitter geeft toegang tot een wereld van kennis en meningen over talloze onderwerpen en personen. Via Twitter kun je zien welke films er toe doen, hoe politici functioneren, wat zich nu afspeelt in Syrië en waar Justin Bieber in gelooft. Ook kan je in discussie met iedereen over alles waar je een mening over hebt: sterren die springen, campagnes van de overheid en fraude in de wetenschap. Je volgt je collega’s op congressen in het buitenland, vrienden op hun werk en relatieve vreemden op festivals en vakanties.

Twitter versnelt

Wat twitter vooral doet, is het kort houden. De beperking van 140 tekens dwingt iedereen tot de kern. Geen oeverloos verhaal. Je doet je pitch. Is het niks gaan we verder. Is het wel wat word je geciteerd (oftewel: geretweet/gementioned). Welke communicatieprofessional, journalist, politicus, artiest of wetenschapper droomt hier niet van? Een open podium voor jouw ideeën. Je bedenkt wat, zet het om in 140 tekens en krijgt meteen respons. Je toetst, je peilt, je ventileert, en dat zonder moeite en zonder kosten: hoe fijn wil je het hebben?

Kortom: twitter is (naast direct, interactief, persoonlijk en massamediaal) gewoon leuk.

Twitter: @ReintJanRenes