Columns

Wat gebeurde er op 18 september?

The Learning Network ontvang ik één keer per week gratis in mijn mailbox, net zoals dagelijks The New York Times. Je kan video's zien, krijgt uitleg over moeilijke woorden, nieuwsquizzen en complete lesvoorstellen. En je kan terugkijken in de geschiedenis op elke gewenste datum, slechts een paar eeuwen, maar toch. Dus hoogte- en dieptepunten uit de recente wereldgeschiedenis op 18 september. Ik doe er, heel subjectief natuurlijk, een greep uit.

In 1759 veroverden de Fransen Quebec op de Engelsen.
In 1810 verklaarde Chili zich onafhankelijk van Spanje.
In 1851 verscheen The New York Times voor het eerst.
In 1927 startte de Columbia Pnonograph Broadcasting System 16 radiostations.
In 1961 werd in Noord-Rhodesia (nu Zimbabwe) het vliegtuig neergeschoten met daarin de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammarsklold.
In 1970 overleed zanger/gitarist Jimi Hendrix (27) aan een overdosis drugs.

Het lijkt me best verfrissend om in een (ppt)presentatie die over een moeilijk onderwerp gaat, ineens zo'n itempje ertussendoor te vermelden. Zo krijg je weer even de aandacht, mocht die verslappen. Doe dit zorgvuldig, want bekend is dat vaak de anekdotes wel onthouden worden en belangrijker informatie vergeten wordt.
Om positief te eindigen: precies een jaar geleden veroverden zeilster Marit Bouwmeester en zeiler Nicholas Heiner een wereldtitel in Santander.