Columns

Wat gebeurde er toen op 9 september?

Internet herbergt zoveel informatie dat het voor toekomstige generaties steeds belangrijker wordt hoe je iets kan vinden in die brei, maar ook hoe je die met rust moet laten.
De papieren New York Times is op een zaterdag meer dan tien centimeter dik. In de internetversie heb je niet al die advertenties, maar wel veel extra’s, zoals filmpjes en wekelijks The Learning Network met nieuwquizen en lesvoorbeelden: http://nyti.ms/1upnDk8

Je ziet dat ik het onlangs geleerde probeer vast te houden, minimaal één verwijzing per blog. De NYT heeft een uitmuntend archief, waarin je gratis kunt grasduinen. Soms moet je voor oude artikelen betalen. Als je de bovenstaande link gebruikt, kan je lezen dat Bill Clinton vandaag tien jaar geleden lag bij te komen van een bypassoperatie, die hij de dag ervoor had ondergaan.

Het gebeurde allemaal op 9 september. In 1822 verklaarde Brazilië zich onafhankelijk van Portugal, in 1936 werd Buddy Holly geboren, in 1986 werd Desmond Tutu de eerst zwarte leider van de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika en in 1996 werd rapper Tupac Shakur in Las Vegas beschoten (hij stierf zes dagen later). Misschien zit er een keer iets relevants bij om met zo’n anekdote de les te beginnen.