Columns

Weekend?

Vanachter mijn laptop ontkom ook ik er niet aan om wat gesprekken op te vangen. Het afgelopen half uur heb ik niets anders gehoord dan het volgende gesprek tussen verschillende studenten: ‘Goed weekend!’ ‘Ja dank je.’ ‘Nog mooie plannen?’ ‘Zeker, ga er goed van genieten want het is al zo kort. Jij ook een goed weekend!’ ‘Ja geniet ervan, spreek je na het weekend, ik ga rennen voor mijn trein!’

Bijna elk HU-gebouw heeft werkplekken in of aan de wandelgangen. Zolang je geen oordopjes op maximaal volume aan hebt staan is de kans groot dat je, vaak onbedoeld, sommige gesprekken om je heen opvangt.

Heerlijk, het weekend komt er weer aan! Ik kijk op mijn horloge, 13:30. Donderdagmiddag. Een check in mijn agenda bevestigt de dag. Een andere zekerheid is dat ik hier nog wel tot 17:30 zit. Vrijdagmiddag 17:30 wel te verstaan. Die langstudeerdersboete begint toch net iets te dichtbij te komen.

Het geheim is dat de vrijdag juist de beste dag studiedag is. Dit durf ik te verklappen omdat ik weet hoe populair een lang weekend is en dit stukje daar echt geen verandering in zal brengen. De halve HU is leeg, wat betekent dat er meer dan genoeg studieplekken zijn en er geen rij is bij de Sodexo’

En dan het beste, je hoort niemand over hoe goed het weekend wordt terwijl jij nog keihard aan het werk bent. Hoogstens een gestreste student die roept dat hij het hele weekend door moet werken. En als je dat gehoord hebt begint je weekend om 17:30 toch eigenlijk heel erg lekker.

Matthias van Klaveren

zesdejaars small business and retail management aan de HU Amersfoort

twitter.com/mvanklaveren