Columns

Wereldlerarendag

Voor ons land is het ongunstig dat de dag van de leraar op een zaterdag valt, want officieel is die 5 oktober. Ik belde de AOb (de Algemene Onderwijsbond) om te vragen wat zij er aan doen. Via wat ruggespraak aan de andere kant van de lijn kreeg ik als antwoord dat mensen van de bond scholen waren afgegaan om propagandamateriaal af te geven en wat gratis thee. Daar gaan ze niet morgen, maar volgende week mee door. Bezoeken aan pabo’s leken mij voordehandliggender.

‘A Call for Teachers’ is de officiële slogan voor de wereldlerarendag van de UNESCO, die dit jaar aandacht vraagt voor de kwaliteit van leerkrachten, voor wereldburgerschap en voor culturele verscheidenheid. Dit doen ze samen met andere organisaties van de Verenigde Naties, waaronder UNICEF (UN kinderfonds) en ILO (International Labour Organization). Er is wereldwijd nog steeds een groot tekort aan leerkrachten, beginnend bij basisscholen in Antwerpen.

Teachers’ professional knowledge and skills are the most important factor for quality education. We call for teachers to receive stronger training upfront and continual professional development and support…, aldus Irina Bokova, UNESCO Director-General. Terwijl er international behoefte is aan goed opgeleide leerkrachten en begeleiding, gaat de AOb scholen langs met theezakjes en laat de pabo’s links liggen. Een gemiste kans.