Columns

Willens en wetens liegen met de wetenschap

Al eerder schreef ik over hoe je uitkomsten van statistieken op verschillende manieren kan uitleggen en verwees ik naar het beroemde boekje van Darrell Huff How to Lie with Statistics dat al in 1954 verscheen. Geregeld worden cijfers niet op dezelfde manier geïnterpreteerd, een enkele keer in de wetenschap zelfs gemanipuleerd.

De Oegandese president Yuweri Museveni heeft foutief uit een wetenschappelijk rapport geciteerd, maar rechtvaardigt daarmee wel zijn handtekening onder een anti-homowet. Dick Schwaab schreef dat hij een afwijking van het testosteron had gevonden en een verschil van de hypothalamus bij homo’s. Maar dat wordt door andere wetenschappers in twijfel getrokken.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek waaraan Museveni refereert, komt naar voren dat het mogelijk in de genen zit, net zoals het ene kind langer wordt dan het andere. Maar het is geen afwijking of een ziekte; alleen kan dat specifiek plekje in de hersenen niet aangewezen worden.

Van die onzekerheid heeft Museveni dan maar gemaakt dat homoseksualiteit door de omgeving en niet door genetica veroorzaakt wordt en dus aangeleerd is en afgeleerd kan worden. Op basis daarvan is er nu dan een wet waarmee homo’s en lesbiennes vogelvrij zijn in Oeganda, waar een groot deel van de geïndoctrineerde bevolking het mee eens is.