Columns

Zes studie-hacks van mij

Lifehacks zijn ontzettend handig: wist je bijvoorbeeld dat een lege ketchupfles een fantastische pannenkoekmixer kan zijn? Speciaal voor jullie deel ik mijn eigen tips: studiehacks.

  1. De witte tegel vooraan bij de bushalte is voor blinde mensen, zodat ze kunnen voelen waar de tegel is. Is het druk in de bus en móét je een plekje hebben om nog even de laatste hoofdstukken van dat tentamen door te nemen? Ga in de buurt staan van de witte tegel, de bus stopt daar altijd.
  2. Helaas zijn werkplekken bijna altijd bezet. Als je ten einde raad een plekje nodig hebt, kan je zeggen dat het fout is gegaan in het systeem en jullie dezelfde werkplek hebben geboekt. Nou ja, dan maar de kamer in stilte delen? (Lief vragen of je erbij mag zitten kan natuurlijk ook)
  3. Geen zin in een confrontatie over werkplekken? Zoek lege vergaderruimtes, die zitten door de hele school verstopt, zijn vaak open en docenten vinden het meestal geen probleem als je ze gebruikt om te studeren. Mits je weg gaat als ze moeten vergaderen.
  4. Als je tot over je oren in de stress zit tijdens je tentamenweek en je thuis aan het leren bent, kan een powernap een ideale oplossing zijn. Even een kwartiertje slapen en je kan er weer tegenaan.
  5. Soms kan je de boeken beter achterwege laten: de powerpoints van docenten laten meestal al zien waar ze om gaan vragen tijdens de tentamens. In tijdsnood? Leer dan voor de minder belangrijke tentamens alleen de powerpoints. Dan kun je bij een eventuele herkansing de boeken er wel bij halen.
  6. Thee en koffie uit de kantine is vaak niet eens duurder dan die uit de automaat (en een stuk lekkerder).