Columns

Zijn er HU-leaks?

Door de vakantie neem ik intensiever de kranten door, op papier en op de computer. Vandaag viel me een advertentietje op pagina twee op van de Volkskrant. Het staat naast de infographic van het algemeen klassement van de Tour de France. In vijf bij vijf centimeter wordt aan de lezer gevraagd zich anoniem te melden bij PUB LEAKS anoniem lekken naar de pers, als je op de hoogte bent van een misstand, maar er geen melding van durft te doen. Bij de Volkskrant kan dit veilig en anoniem.

Eigenlijk is het erg dat je in een democratisch land als het onze moet worden uitgenodigd via een advertentie om anoniem commentaar te geven. Want het gaat hier niet om klikken of verlinken, maar om een misstand aan de kaak te stellen. Men is bang. Burgemeesters in Branbant en Limburg worden bedreigd door onderwereldfiguren. Cartoonisten en cabaretiers houden zich in, bang als ze zijn voor represailles van andersdenkenden.

Iets dergelijks sluipt ook het onderwijs in, waar macht soms kan corrumperen. “Als ik mijn mond opendoe, word ik tegengewerkt. Dan krijg ik een rot rooster. Als ik commentaar heb, merk ik het vroeg of laat.” Anonimiteit wordt bevorderd door de verkeerde leidinggevenden. Goede leiders stimuleren openheid en transparantie.