Columns

Boeken op Koningsdag

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: veel lezen is belangrijk.

Afgelopen week was de Cito- eindtoets voor groep acht van het basisonderwijs. Begrijpend lezen was een van de onderdelen. Ik heb daarmee soms nog steeds moeite. Zo las ik zaterdag een interview in Het Parool met cabaretier Philippe Geubels die zegt dat vriendelijke mensen de wereld leuker maken. ‘Efkes uw hand opsteken als iemand u op het zebrapad laat oversteken. Dat moet wettelijk, maar het is toch leuk als ge wordt bedankt.’ Dat is fout, dacht ik. Ze zijn het woordje ‘niet’ vergeten. Je bent toch niet wettelijk verplicht je hand op te steken om de automobilist te bedanken? Maar als ik het teruglees, is het gewoon correct.

Veel lezen is belangrijk. Dat is er bij mij ingeprent. Misschien kan ik daarom moeilijk afscheid nemen van boeken. Ik heb al veel boeken naar de Kringloop gebracht en voor Koningsdag een doos vol kinderboeken aan mijn kleinkinderen gegeven. Voor hen betekent dit, zittend op een kleedje, verkoopervaring opdoen en de waarde van geld leren inzien.

Bij het bij elkaar sprokkelijken van die boeken kwam ik nog veel leerboeken tegen die ik maar niet kan wegdoen. Heb ik die boeken de laatste jaren veelvuldig ingekeken? Nee, sommige zitten nog in dozen, die sinds de verhuizing met plakband zijn dichtgemaakt. Voor al die boeken heb ik een reden om ze te bewaren. Eigenlijk komt het erop neer, dat ik ze misschien nog een keer wil lezen. Of beter gezegd, ik wil die stof nog wel een keer leren. Want veel is weggezakt.

Ik heb onder andere nog een LOI-cursus Frans, leerboeken Frans, met bijbehorende oefenboeken, de uitwerkingen in een multomap, een handig boekje De kunst van het vervoegen, 12000 Franse werkwoorden. Het is echter allemaal in die dozen blijven zitten, ondanks dat ik inmiddels een gratis cursus Frans op internet volg, maar dan hap-snap, niet systematisch en intensief. Aan te bevelen trouwens voor degenen die gedisciplineerder zijn dan ik.

Zo’n zelfde alinea kan ik schrijven over mijn Engelse leerboeken. Ja, je weet maar nooit. Je kan ze eens nodig hebben en het is toch handig om erin terug te kunnen bladeren. Alleen: je doet het niet. Je gaat niet op zolder die doos achter het gordijn tevoorschijn halen (en dan nog welke doos?) als je het veel sneller op internet kunt vinden. Toch heb ik die leerboeken nog niet weggedaan en ga ik vanaf nu elke dag weer één pagina uit A selection of words and idioms herhalen.