Nieuws

Boze bewoners Rijnsweerd zitten niet te wachten op ‘fietssnelweg’

Dit kruispunt wordt straks te druk, als de Uithoflijn op volle sterkte rijdt. Daarom moet het worden ontlast, vindt de gemeente. | Foto: Kees Rutten.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar als het goed is gaat de Uithoflijn binnenkort echt rijden. Wanneer de tram op volle sterkte rijdt, verwacht de gemeente opstoppingen bij de verkeerslichten in verband met het grote aantal fietsers. De nabijgelegen Cicerolaan moet daarom een ‘fietssnelweg’ worden, besloot de gemeente. Een beslissing die bewoners in Rijnsweerd in het verkeerde keelgat is geschoten. 

De drukke kruising tussen de Platolaan, Weg naar Rhijnauwen en Weg tot de Wetenschap moet van de gemeente worden ontlast, schrijft RTV Utrecht

Iedere twee minuten rijdt er straks een tram voorbij. Dat betekent dat de stoplichten voor het overige verkeer vaak op rood zullen staan. ‘De wethouder is bang dat fietsers niet meer voor rood licht willen wachten. Daardoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan’, meldt de regionale omroep.

Maar bewoners in de nu rustige Cicerolaan zijn niet blij dat wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) van hun straat een zogeheten ‘fietssnelweg’ wil maken. ‘De bewoners van de straat zijn op geen enkele manier betrokken geweest bij dit hele proces. De gemeente heeft participatie hoog in het vaandel staan, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht’, aldus inwoner Kees van den Berg.

Vanavond is er een informatiebijeenkomst voor bewoners, waarin wethouder Van Hooijdonk uitlegt wat bewoners te wachten staat. Veel zal dat echter niet veranderen, aldus RTV Utrecht. ‘De plannen zijn al rond, de gemeenteraad hoeft er niet meer over te beslissen.’

Als het aan de gemeente ligt, kunnen fietsers hier straks links afslaan op de Cicerolaan. Nu is dit stuk nog doodlopend. | Foto: Kees Rutten.