Interview

Breinsoep: studenten podcast over ADHD, autisme en dyslexie

Studenten Lieselot, Jeroen en Esther maakten de zesdelige podcastserie Breinsoep. Hierin vertellen ze over studeren met ADHD, autisme en dyslexie. ‘ADHD voelt alsof alle tabbladen van je laptop openstaan.’

‘Ik heb dyslexie en word momenteel getest op ADHD. Ik wist dat Esther ook ADHD heeft. Dus vroeg ik aan Jeroen of hij ook een diagnose heeft, en dat klopte. Hij heeft een lichte vorm van autisme’, vertelt Lieselot Pol (20). 

Zo ontstond het idee voor de podcast die ze moesten maken voor hun opleiding Journalistiek. In Breinsoep vertellen ze over studeren met ADHD, autisme en dyslexie. Jeroen du Mortier (22): ‘We wilden het niet labelen als “studeren met een stoornis” of “aandoening”. En ook niet als superpower, haha. Daarom noemen we het gewoon bij de naam.’

Autocorrectie altijd uit

Van hulp zoeken tot praktische problemen in het huishouden: alles komt aan bod in de podcast. Ook vertellen de studenten – inmiddels bevriend geraakt door het maken van de podcast- wat ze zelf merken van hun diagnose. 

Foto: Kees Rutten

Esther Penning de Vries (24): ‘ADHD voelt alsof alle tabbladen van je laptop openstaan. Telkens komen er prikkels binnen waar ik iets mee moet doen.’ Lieselot: ‘Dyslexie is alsof de autocorrectie van Word altijd uit staat.’ Jeroen: ‘Autisme betekent voor mij dat ik veel dingen in mijn hoofd zeg, maar dat dat moeilijk mijn mond uitkomt.’

Ook hebben ze het over vooroordelen. Esther: ‘Mensen denken bij ADHD dat je altijd druk bent, maar ik kan ook heel rustig zijn en zoek graag structuur op.’ Jeroen: ‘Ik dacht juist dat ADHD zich alleen uitte in iemands gedrag, maar door de gesprekken met jou heb ik geleerd dat die onrust ook in je hoofd zit.’
ADHD heeft niet alleen nadelen, benadrukt Esther. ‘Als ik soms kijk naar huisgenoten die neurotypisch zijn, dan denk ik bij mezelf: ik ben zo blij dat ik dat niet ben! Mijn energie, random ideeën en spontaniteit vind ik juist leuk. Dat hebben zij dan weer wat minder.’

Sociaal met autisme

Als Jeroen vertelt dat hij autisme heeft, denken mensen vaak dat elke autist hetzelfde is. ‘Terwijl autisme heel veel vormen heeft. Ik ben bijvoorbeeld heel sociaal, terwijl het stereotype autist niet sociaal is.’ Esther: ‘Ik dacht dat mensen met autisme altijd super veel over één ding weten, maar dat hoeft helemaal niet.’

Lieselot krijgt vaak de vraag waarom ze Journalistiek studeert. ‘Want mensen denken dat ik door mijn dyslexie niet van teksten houd. Maar ik schrijf wel veel en tekst vind ik juist één van de leukste vormen van Journalistiek. Dat het moeizamer gaat, betekent niet dat ik het niet leuk vind.’

Begrip

De studenten begrijpen elkaar, omdat ze alle drie ‘iets’ hebben. Lieselot: ‘Soms ben ik te laat omdat ik mijn bed niet uitkom. Als ik een andere klasgenoot zou appen, zouden ze zeggen: “Kom gewoon je bed uit”. Maar Esther weet wat ik nodig hebt, en zegt dan: “Kom op, je kunt het. We gaan samen naar school.” Het is fijn dat we elkaar begrijpen en dat we niet de enige zijn.’ Jeroen: ‘Daarom vond ik het ook fijn om mijn verhaal te vertellen in de podcast. Ik ben normaal niet per se open over mijn autisme, maar omdat jullie open zijn, lukte mij dat ook beter.’

Aflevering 1 van Breinsoep is hier te beluisteren:

Aflevering 1 van Breinsoep

Vanaf 10 februari zijn de zes afleveringen allemaal online te beluisteren. De link volgt nog.