Student & Geld

Britt: ‘Ik vind geld sparen erg fijn’

Britt - foto: Kees Rutten

In deze rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. In de zevende aflevering: Britt (19) is eerstejaars Human Resource Management. Gaat zij bewust met haar geld om?

NB: het gesprek met Britt vond plaats vóór de coronamaatregelen. Vandaar de opmerkingen over bijvoorbeeld horecabezoek…

Hoeveel leen je voor je studie?
‘Tachtig euro per maand, dat is erg weinig. Ik hou echt niet van lenen. Je moet het toch op een gegeven moment terugbetalen en ik hoor dat mensen later veel moeite hebben met het afsluiten van een hypotheek, waardoor ik het liefst zo min mogelijk leen.’

Hoe betaal jij je studie?
‘Mijn ouders betalen de helft, de andere helft betaal ik zelf. Zij betalen ook mijn boeken, want dat is echt veel geld. Het is wel fijn hoor, mijn moeder wilde ook liever niet dat ik ging lenen.’

Heb je een bijbaan?
‘Jazeker. Ik heb twee jaar lang ieder weekend bij kledingwinkel The Sting gewerkt, maar ben nu net als recruiter aangenomen bij Haselhoff Groep, een wervingsselectiebureau voor de ICT-branche.’

Hoeveel levert dat op?
‘Met mijn nieuwe bijbaan ga ik er goed op vooruit. Bij The Sting verdiende ik 6 euro per uur, bij Haselhoff Groep 11 euro. Ik mag mijn uren zelf bepalen en ga twee dagen per week werken. Bijvoorbeeld van 11.00 tot 20.00 uur, zolang het maar niet te gek wordt.’

Wat was je laatste grote uitgave?
‘Ik denk mijn nieuwe Dr. Martens schoenen van 180 euro. Echt te duur eigenlijk. Ik had me voorgenomen heel zuinig te doen, maar wilde de schoenen al maanden hebben. Dus besloot ik ze toch maar te kopen om mezelf even te verwennen, haha.’

Wat geef je uit aan uitgaan?
‘Niet zoveel, omdat ik niet meer zo vaak uitga. Afgelopen weekend toevallig wel. Toen gaf ik 20 euro uit, dat valt erg mee. Ik had toen een feestje en ben daarna nog de stad in geweest voor een paar drankjes.’

Waar geef je je geld graag aan uit?
‘Ik denk aan eten en uit eten gaan. In De Uithof koop ik graag loaded fries. Ook geef ik mijn geld graag uit aan kleding van The Sting. Ik ben niet heel erg van het shoppen, maar toen ik daar nog werkte, zag ik er vaak leuke kleding hangen.’

Hoeveel spaar je?
‘Ongeveer 200 euro per maand. In de tijd dat ik bij The Sting werkte, heb ik veel gespaard. De helft van mijn salaris gaat naar mijn spaarrekening.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld hebt?
‘Ja het is heel erg, maar bij mijn moeder haha. Het gebeurt niet vaak, maar soms heb ik momenten dat ik echt geen geld heb en dan schiet ze mij wel te hulp. Ik woon nog bij mijn ouders en hoef daar niks te betalen, dat is erg fijn.’

Wat is qua uitgaven jouw zwakke plek?
‘Eten, denk ik. Als ik bijvoorbeeld met mijn projectgroepje werk en iemand haalt iets te eten, denk ik vaak: zal ik dat ook doen? Het is maar vier euro. Maar als je dat maandelijks uitrekent is het veel geld.’

Ben je tevreden over je uitgaven en inkomstenpatroon?
‘Ja, eigenlijk best wel. Ik vind geld sparen erg fijn, het geeft mij een soort kick dat je zekerheid hebt voor later. De laatste tijd heb ik iets meer geld uitgegeven. Dan zie ik een leuk jasje, of koop ik even snel een patatje van 4,50 euro.’

Ga je bewust met geld om?
‘Ja. Anderen zullen zeggen van niet, maar ik vind van wel. Ik denk bij elke uitgave goed na of ik het echt nodig heb. Soms gun ik mezelf ook dingen, zoals de Dr. Martens. Tuurlijk had ik schoenen van 30 euro kunnen kopen, maar ik wilde ze al maanden heel graag. Voordat ik de schoenen kocht, stond ik nog hele dagen in de winkel. Als ik dan goedkope schoenen had gekocht, had ik ze misschien na een half jaar weg kunnen gooien. Het is veel geld voor een paar schoenen, maar je kunt er vaak ook langer mee doen.’

De maandelijkse vaste lasten van Britt:

  • Mobiele telefoonabonnement: 45 euro
  • Zorgverzekering: 20 euro (verrekend met zorgtoeslag)
  • Sportschool: 20 euro

Zie ook de eerdere afleveringen!