Buitenlandse blik op Utrecht

Boekje met ervaringen van 25 buitenlandse studenten met Utrecht en Nederlanders.

Ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan heeft de Universiteit Utrecht het boekje Foreign Eyes, International Students Reflect on Utrecht uitgegeven. Hierin komen 25 buitenlandse studenten aan het woord die in Utrecht hebben gestudeerd.

Nederlanders en Utrecht eens zien door de ogen van buitenlanders?
In essays, gedichten of dagboekvorm, vertellen zij over hun ervaringen. Nederland overbevolkt? Heb je zeker nooit in Singapore gewoond. Wolkenkrabbers in Utrecht? Waar? O, die schattige gebouwtjes? Met twintig verdiepingen kom je nog niet in de buurt van wolken, laat staan dat je ze kan kietelen. Utrecht, wereldstad, maar de laatste bus vertrekt ’s nachts al om half één vanaf het centraal station.

Clichés worden niet geschuwd, stroopwafels zijn hemels, drop ronduit smerig. Toch is het grappig om te lezen hoe een Ghanees zich lens eet aan de broodjes kaas om maar net zo lang te worden als die Hollanders. En is het inderdaad logisch om hartje zomer je luchtige jurkje met laarzen te combineren?

Jammer is dat de citaten die boven de stukken staan, niet vertaald zijn. Ook al wordt het boekje op internet aangeboden van India tot aan Australië, de gemiddelde lezer beheerst nog steeds geen Chinees.

Reageer!
Deel via...