Student zonder baan

Christiaan: ‘Mijn YouTubekanaal zal steeds minder waard zijn’

Christiaan (19), foto: Kees Rutten

Een serie portretten van HU-studenten die hun bijbaan of stage kwijtraakten. Deel 3:  Christiaan Enwiah (19), eerstejaars Ondernemerschap en Retail Management aan Hogeschool Utrecht. Hij had een bijbaan als schoonmaker en verdiende geld met YouTubevideo’s. ‘Bij mijn YouTubekanaal loop ik nu echt veel inkomsten mis.’

Christaan maakte video’s van het spel Vainglory. Hij speelde daarbij het spel en maakte daar vervolgens video’s van die hij deelde op YouTube. ‘De eigenaren van het spel verdienden er net genoeg mee, maar door de coronacrisis konden zij het spel niet meer onderhouden dus is het spel uit gezet. Mensen kunnen het nog spelen, maar het is niet meer wat het was.’

Veel spelers zijn er nu ook niet meer in geïnteresseerd, ze kunnen namelijk niet meer tegen elkaar spelen. Gevolg is dat met de dag het aantal kijkers op Christiaans YouTubekanaal, HellsDevil Vainglory, daalt.

Hij verdient nu nog zo’n 70 procent van wat hij eerst binnenhaalde met zijn video’s. ‘Mijn YouTubekanaal zal steeds minder waard zijn. Daarnaast gaat het er alleen om Vainglory. Doordat het nu letterlijk uitgezet is, kan ik er niks meer mee. Ik moet op zoek naar iets anders.’

Naast zijn Youtube-video’s maakte Christiaan schoon bij een schilderatelier en beeldhouwatelier. Dat werk is ook stopgezet, er hoeft niet meer te worden schoongemaakt. ‘Ik hoop dat dit tijdelijk is. Ik werkte er pas twee maanden en het was een goede studentenbaan. Dat bedrijf heeft me helaas nog niet laten weten of ik daar nog weer kan werken of niet.’

Niks kopen

Momenteel kan Christiaan financieel wel rondkomen, zijn verplichte betalingen redt hij ook. Wel let hij beter op zijn uitgaven. ‘Ik koop nu eigenlijk niks.  Ik wil ook geen geld van mijn spaarrekening uitgeven.’

Christiaan woont nog bij zijn ouders thuis, zij kopen de belangrijkste dingen zoals eten. ‘Als ik in deze situatie op mezelf woonde, was ik echt goed de lul geweest.’

Aan de kijkers van zijn YouTubekanaal heeft hij gevraagd wat voor video’s zij nu graag zouden willen zien. Hij wil proberen om over te stappen naar een ander soort onderwerp. ‘Dat gaat wel moeilijk worden voor mij. Ik had zekerheid over mijn inkomen, maar nu niet meer. Ook de toekomst is voor mij onzeker, ik weet niet of ik nog genoeg kijkers blijf trekken met mijn video’s.’

Zijn YouTubekanaal leverde zo’n 75 procent op van zijn totale maandinkomsten. ‘Ik moet zo’n honderd euro per maand verdienen voor mijn maandelijkse essentiële uitgaven. Ik kom nu nog wel rond met het aantal kijkers op YouTube, maar ik verdien geen extra geld meer.’ Christiaan heeft een aanvullende beurs van DUO, daardoor hoeft voorlopig nog geen geld bij te lenen.

Nu heeft hij wel meer tijd over. In die tijd is hij bezig met kijkers doorsturen naar zijn nieuwe YouTubekanaal. Ook is hij bezig met een plan om over te gaan naar een ander spel op zijn huidige YouTubekanaal.

Nog geen andere bijbaan

‘Ik hoop het schoonmaakwerk zo snel mogelijk weer te kunnen oppakken, maar ik denk niet dat het gaat gebeuren. Dan zijn we zeker weer twee of drie maanden verder.’ En wat hij van zijn YouTubekanaal kan verwachten, weet Christiaan ook nog niet. Hij hoopt dat het met zijn nieuwe kanaal en concept nog iets goeds kan worden, maar anders denkt hij toch aan een andere bijbaan na de crisis. ‘Sinds mijn zeventiende ben ik al bezig met professioneel gamen. Later ook nog met online studio’s maken en livestreams, dus naar wat voor bijbaan zou ik op zoek moeten gaan? Ik heb eigenlijk geen zin om te gaan werken in de supermarkt.’ Hij denkt er eerder aan om online voor mensen foto’s en video’s te gaan editen.

Hoe lang Christiaan deze situatie financieel nog volhoudt? ‘Ik heb gelukkig geld gespaard en met mijn YouTubekanaal verwacht ik nog wat te blijven verdienen. Als ik omga met mijn geld zoals ik dat nu doe, kan ik het nog wel een tijdje volhouden.’

Maar als zijn verplichte uitgaven groter worden dan zijn inkomsten, gaat hij echt wel op zoek naar iets anders. ‘Misschien is dat het geval over drie of vier maanden.’

In de tijd die Christiaan nu over heeft, sport hij elke dag en kijkt hij films. Daarnaast stopt hij veel energie in zijn YouTubekanalen. Aan school is hij nu niet heel veel tijd kwijt.