Nieuws

Collegevoorzitter blikt in video terug op collegereeks Holocaust

Screenshot van de video

Donderdagmiddag 25 april heeft het college een video geplaatst:  ‘Wilma Scholte op Reimer blikt terug op de lezingenreeks “Holocaust en Antisemitisme.”‘

In de video wordt collegevoorzitter Wilma Scholte op Reimer gedurende 2 minuten geïnterviewd door de directeur van Human Resources, Elise Nauta. Het gaat over de lezingenreeks die inmiddels is afgerond. De video is te zien via EEN HU voor medewerkers. (UPDATE: de video stond gisteren een paar uur online, zichtbaar voor iedereen. Dat was niet de bedoeling van de makers, de link werkt nu niet meer.)

Scholte op Reimer zegt in het begin dat ze de afgelopen maanden prioriteit hebben gegeven aan het zorgvuldig en goed laten verlopen van de lezingenreeks. ‘En dat is gelukt’, concludeert ze. Nu de lezingenreeks is afgelopen vindt ze het tijd om terug te blikken naar het begin. ‘Want dat was niet goed’, stemt ze in met Nauta.

Mediastorm

De collegevoorzitter zegt dat ze de reeks wilden uitstellen ‘omdat er berichten tot ze waren gekomen’ dat medewerkers en studenten zich onveilig voelden.

Over de mediastorm die toen ontstond, zegt ze: ‘Door “onhandige berichtgeving” is het beeld ontstaan dat we de lezingenreeks wilden schrappen, lezingen wilden beïnvloeden en zelfs dat we de holocaust wilden relativeren.’ En dat is wel het laatste dat we willen, benadrukt ze daarover.

Ze noemt het ‘spijtig’ en ‘echt heel naar’ dat mensen hierdoor zijn gekwetst en persoonlijk zijn geraakt.

Moeilijke onderwerpen

Over de kritiek met de samenwerking met het CIDI houdt ze zich op de vlakte. Ze verklaart dat de HU voor het onderwijs en het onderzoek samenwerkt met partijen met expertise. Tegelijkertijd zegt ze het belangrijk te vinden onderscheid te maken tussen de geschiedschrijving en de oorlog tussen Hamas en Israël.

Tot slot benadrukt ze het belang van het bespreken van moeilijke onderwerpen in het onderwijs. En dat docenten daarbij ook voldoende comfort hebben en zich gesteund voelen. ‘Het is echt een kunst en een kunde om dat goed te doen’, concludeert ze.