Vanavond is de opening van het vrijwilligersrestaurant Happietaria dat elk jaar een maand draait in het Utrechtse café de Baas. Al vanaf augustus is het bestuur van de Happietaria bezig met het werven van sponsors en de organisatie, en tot en met 21 maart werken elke avond studenten vrijwillig achter de bar, in de keuken en in de bediening. In de keuken staat een gekwalificeerde kok ‘om haren in je eten te voorkomen’, aldus pr-dame Willemijn van de Lagemaat. Om gasten te trekken en de bewustwording van doneren te onderstrepen zijn de prijzen aantrekkelijk, het duurste gerecht op de menukaart is acht euro. Het zijn wel kostendekkende prijzen waarschuwt de menukaart, elke euro extra is bestemd voor het goede doel.
De succesformule van de tijdelijke eetgelegenheid bestaat al elf jaar in Nederland en leverde vorig jaar alleen al in de Domstad al 90.000 euro op. Dit jaar is Afrika het thema, wat de verkleedpartij achter de bar ook verklaart. Met het geld worden waterputten in Ethiopië en gezondheidscentra in Soedan gebouwd. Voor de gelegenheid hangen er zwart/wit foto’s aan de muur van Afrikaanse kinderen.
Voor de opening verwent topkok Ramon –Born2Cook– Beuk de gasten met tongstrelende gerechten. In zijn ‘live’ keuken, speciaal opgesteld voor vanavond, serveert hij gedroogde tomaatjes op een schuim van kaas, waarbij een walm van knoflook de ruimte overspoelt. De lamsribbetjes op een bedje van mie, zalm, ossenhaas en aardappelsoep getuigen van ware kookkunsten.
Achter het goededoelenrestaurant zit Happy Gift. Deze landelijke organisatie zorgt in meerdere studentensteden (Leiden, Groningen, Rotterdam, Enschede) voor de opzet. De eetcafés worden gerund door studenten van christelijke verenigingen. In Utrecht doen alle zes christenverenigingen mee in het restaurant aan de Lijnmarkt.‘Maar iedereen is welkom’, benadrukt Van de Lagemaat. ‘En je hoeft niet te bidden voor het eten.’
Het idee is overgewaaid uit de Verenigde Staten en sinds 1993 hebben er in Nederland al 12,5 duizend jongeren meegewerkt aan een Happietaria. En zijn er in totaal al 75 duizend bezoekers geweest en over de jaren heen is al 2,5 miljoen euro opgebracht door de landelijke inspanning van de medewerkers. Dit jaar wordt de opbrengst verdubbeld door Stichting Wilde Ganzen en NCDO.
Ook Ramon Beuk kookt vrijwillig vanavond. ‘Als ambassadeur van Orange Babies doe ik graag dingen voor het goede doel. Happietaria is een goedlopende organisatie die veel mensen aanspreekt. Je kunt echt merken dat er over nagedacht is. Ik zou best vaker willen koken dan alleen vanavond, helaas laat mijn drukke rooster dat niet toe!’
Suus Harms