Lifestyle

NFF Glamourroute

Festival meets glamour. Dat is het thema van het Nederlands Film Festival (24 september t/m 3 oktober) dit jaar. Vanaf volgende week struikel je tien dagen lang over het crème de la crème van de vaderlandse filmwereld. Tenminste, als je weet waar je wanneer moet zijn. Dan sta je volgende week misschien wel oog in oog met Matthijs van Nieuwkerk. Test je je flirtages uit op Katja Schuurman en informeer je bij Tara Elders naar haar pasgeboren baby. Waar? Trajectum stelt een glamourprogramma voor je samen.

Premières
De stadsschouwburg is vanaf woensdag een waar celebhonk. Alle belangrijke premières vinden hier plaats. Grote kans dat je hier op woensdag 24 september dichter en acteur Ramsey Nasr een biertje ziet bestellen. Hij is hier dan voor de première van de openingsfilm Het echte leven. Mocht je geen kaartje weten te bemachtigen, plant je dan naast de rode loper.
Vox Populi (26 september), de nieuwe film van Eddy Terstall, is ongetwijfeld de première met de meeste celebdichtheid. Een greep: Johnny de Mol, Tara Elders, Hakim Traidia, Mei Li Vos, Dragan Bakema en gastrollen van onder andere Jeroen Pauw en Paul Witteman. Wie speelt er eigenlijk niet?

Talkshows
Naast je dagelijkse portie DWDD kun je Matthijs van Nieuwkerk dagelijks live aanschouwen in het festival paviljoen. Hier presenteert hij vanaf 22.30 uur zijn dagelijkse talkshow met gasten uit alle lagen van de Nederlandse filmwereld. Na de show kun je meestal nog even een drankje nippen tussen de sterren. Enig minpuntje is dat het paviljoen alweer om 24.00 uur sluit.

De keuze van…
Dit jaar bepaalt iedere dag een andere muzikant het filmprogramma. En dat zijn niet de eerste de besten; onder andere Marco Borsato, Huub van der Lubbe, Don Diablo en Brainpower vertonen in Rembrandt 3 hun favoriete Nederlandse film. Na de voorstelling kun je met je favoriete artiest uitgebreid in discussie en grijpt Sophie Hilbrand in als het te gortig wordt.

De afterparties
In de Winkel van Sinkel. Wij verheugen ons al op het Grolsch Film Feest (27 september) waar Monic Hendrickx een blik bekende acteurs opentrekt om samen een liedje te zingen. Voor degenen die wat meer spanning zoeken, is er de dag ervoor (op 26 september) een mysterieus filmfeest.

Onthulling bronzen afdrukken
Op maandag 29 september breidt onze eigen Utrechtse walk of fame zich uit met de onthulling van kersverse bronzen handafdrukken.

Ontdekken en ontdekt worden
Ontdek je verborgen talenten en doe mee aan het 48 hour project. Een wedstrijd waar je binnen twee dagen een film schiet. Maak je opwachting als acteur of actrice of test je leidingsskills als regisseur.

Gouden kalveren
Acteur Rutger Hauer wordt tijdens de openingsavond (24 september) geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2008. De prijs wordt uitgereikt door minister Ronald Plasterk. De andere kalveren worden overhandigd door Viggo Waas en Peter Heerschop tijdens het Gala van de Nederlandse Film (3 oktober) in de Stadsschouwburg. Je moet voor dit feestje wel een uitnodiging zien te bemachtigen. Anders volg je de uitreiking gewoon op Ned 2, in je galajurk op de bank.

Meer filmfestival en het volledige programma op www.filmfestival.nl