Afgestudeerd & aan het werk

HU-alumnus, trouwambtenaar en straks tv-presentator?

Foto: Kees Rutten

Daan Warnas heeft Social Work gestudeerd, is vaak op bruiloften te vinden en fan van Carlo Boszhard. Tegenwoordig is hij presentator op evenementen en hoopt hij ooit op zaterdagavond op televisie te zien te zijn.

Wat heb je gestudeerd?
‘Culturele en maatschappelijke vorming, dat is nu Social Work. Het was een heel brede opleiding: evenementen organiseren, mensen verbinden, gespreksvoering. Als je kijkt naar wat ik nu doe zou Journalistiek misschien een meer logische opleiding geweest zijn.’

Waarom koos je dat dan niet?
‘Ik ben niet zo met het nieuws bezig. Als ik iemand interview is dat meer human interest. Ik zit niet zo op de feiten. Journalistiek studeren leek me dus niks voor mij. Ik wilde liever iets met theater of televisie. Meer de showbizzkant.’

Hoe ben je als presentator begonnen?
‘In mijn derde jaar liep ik stage bij Beeld & Geluid, zo ben ik er ingerold. Ik deed de programmering rond tv-programma’s voor kinderen: ik organiseerde bijvoorbeeld een meet & greet met de acteurs van Spangas en dacht mee over de workshops die ze konden volgen. Als eindproduct van mijn stage ontwikkelde ik een familieworkshop acteren. Dan leerde ik kinderen alles wat er kwam kijken bij het maken van een programma. Ik heb altijd al een passie gehad voor de spotlights en dan ben je bij Beeld & Geluid op de juiste plek. Toen kwam er een kans om te presenteren en heb ik die gepakt. Dat was tijdens een satire-voorstelling in Beeld & Geluid. Er kwamen allerlei verschillende cabaretiers optreden en daarna stond er karaoke op het programma. Mensen konden liedjes uit het archief zingen en ik mocht dat aan elkaar praten. Ik heb zelf ook nog een liedje gezongen met Owen Schumacher, haha.’

Waar werk je nu?
‘Ik ben volledig zzp’er, met mijn eigen naam als naam voor mijn bedrijf. Soms heb ik het heel druk, meestal van september tot januari. Tussen januari en april is het rustig, daarom is het ook best spannend om voor jezelf te werken. Ik werk vaak voor terugkerende opdrachtgevers: Hogeschool Utrecht, Beeld & Geluid, Trimbos Instituut, maar ook het ministerie van Defensie. Best gaaf.’

Hoe kom je aan je opdrachtgevers?
‘Ik ben heel actief op LinkedIn en Instagram, daar vinden de meesten me en dan sturen ze een bericht.’

Wat voor klussen doe je zoal?
‘De laatste tijd doe ik veel dagvoorzitterschappen. Dan ben je een soort neutrale presentator die een bedrijfsevenement in goede banen leidt. Ik heb ook webinars gedaan voor GGD GHOR: dat was online en dan leer je goed hoe het is om ‘voor de camera’ te staan. Dat vind ik het leukst. Er loopt nu een vrij serieus plan om bij Omrop Fryslân een programma te presenteren: dan ga ik als stadse jongen verhuizen naar Friesland, om zo stad versus provincie te laten zien.’

Op je Insta zag ik dat je ook trouwambtenaar bent?
‘Klopt, dat doe ik rond de tien keer per jaar. Ik doe dat om zo veel mogelijk ervaring op te doen met presenteren en het is heel leuk werk. Elke presentatie en plek waar je komt is een unieke ervaring. Met trouwen is de pressure vrij hoog: dat is toch de belangrijkste dag van iemands leven. Ik ben kritisch en perfectionistisch. Mensen laten weleens iets liggen in een speech en dan denk ik gelijk: dat kan ik beter. Ik kan me niet voorstellen dat mensen denken dat ik saai heb gepresenteerd.’

Mis je je studententijd weleens?
‘Het begint nu een beetje te komen, ja. Dat onbezorgde, heerlijk. Ik dacht nooit aan de toekomst, had mijn eigen wereld. Ik wilde wel goede cijfers halen, maar het ging meer om de gezelligheid. Toen was een biertje nog 1 euro 50 en die dronk ik dan samen met mijn docent. Mijn mentor van toen spreek ik nog steeds. Het verschil tussen toen en nu is dat ik nu zelf onderneem. Toen ik student was werd ik daarin beperkt door m’n studie en studieschuld. Ik heb nu bijvoorbeeld een huis gekocht. Dat is waar je het uiteindelijk voor doet.’

Word jij de nieuwe Tim Hofman?
‘Wat hij doet, vind ik heel vet, maar je moet dan ook echt journalistiek betrokken zijn en dat ben ik niet zo. Van bekend zijn krijg je ook ellende. Hij krijgt bedreigingen en daarom heeft hij een knop op z’n tas die hij kan indrukken om de politie te bellen als hij in nood is. Vreselijk lijkt me dat.’

Wie zijn je voorbeelden?
‘Carlo Boszhard: fantastisch. Ruben Nicolai: fantastisch. Dieuwertje Blok: ook fantastisch. Mensen waarbij je gelijk denkt: die is leuk! Vroeger dacht ik dat ik gelijk die top moest bereiken, maar ook als ik het grote podium niet haal, ben ik nog steeds tevreden met wat ik doe.’

En je grootste droom?
‘Ik zou iets als All you need is love of de BZT-show willen presenteren, haha. Een zaterdagavondshow lijkt me fantastisch. Gewoon van: we gaan lekker televisiekijken en niet te veel nadenken. Heerlijk.’