Student & Geld

‘De Broodjes Ben en supermarktbezoekjes, die moet ik echt minder doen’

Ruben over geld, Foto: Kees Rutten

In deze rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. In de zesde aflevering: Ruben (22) is eerstejaars werktuigbouwkunde student. Waaraan zou hij weleens wat minder willen uitgeven?

Hoeveel leen je voor je studie?
‘Ik heb een aanvullende beurs van 300 euro, en daarnaast leen ik 600 euro van DUO.’

Ben je tevreden over hoeveel je moet lenen?
‘Op zich wel. Ik heb nu een studieschuld van 3000 euro. Voor de zomervakantie wil ik de lening stopzetten, zodat ik uiteindelijk uitkom op een schuld van 5000 euro. Dat is te overzien als ik later een baan heb.’

Wat voor bijbaan heb je?
‘Ik werk voor een productiebedrijf dat onderdelen maakt voor studiocamera’s, zoals rails en systemen om camera’s te stabiliseren.’

Hoeveel levert dat op?
‘Voor twee dagen per week werken verdien ik 700 euro per maand. Ik ben best druk met mijn studie en werk meestal op zaterdag of een vrije maandag.’

Wat was je laatste grote uitgave?
‘Uit eten met mijn vriendin, ik heb toen 140 euro betaald. Eerder deze maand heb ik een jas gekocht van 450 euro, mijn grootste uitgave van de afgelopen tijd.’

Wat geef je uit aan uitgaan?
‘Een keer in de twee weken ga ik uit in de stad, en eens per maand ga ik naar festivals als Awakenings of Reaktor. Voor het uitgaan ben ik gemiddeld 100 euro per avond kwijt, en voor festivals betaal ik 80 euro per keer.’

Waar geef je graag geld aan uit?
‘Aan techniek voor mijn auto. Ik probeer steeds nieuwe klusjes te bedenken en wil er binnenkort een nieuw motorblok inbouwen. Dat kost zo’n 500 euro.’

Hoeveel per maand spaar je?
‘De helft van mijn inkomen probeer ik te sparen, dat is 700 euro per maand. Op zich niet slecht, al lukt het niet altijd en haal ik soms halverwege de maand iets van mijn spaarrekening af.’

Waar bestaan je maandelijkse vaste lasten uit?
‘Een telefoonabonnement van 40 euro, een autoverzekering van 80 euro en 130 euro voor mijn zorgverzekering. Die is helaas duurder geworden door tandartskosten. Dan heb ik nog wegenbelasting van 25 euro en 100 euro voor benzine. Ook heb ik een Netflix- en Spotify-abonnement. In totaal ben ik tussen de 300 en 400 euro kwijt aan vaste lasten.’

Ben je tevreden over je uitgaven en inkomstenpatroon?
‘Ja, voor mijn gevoel heb ik mijn financiën goed op orde. Ik spaar genoeg en kan doen wat ik wil. Ik ben best tevreden over hoe het gaat. Als ik kijk naar medestudenten zonder bijbaan, zitten die er toch wat anders bij.’

Wat is qua uitgaven jouw zwakke plek?
‘Mijn auto onderhouden en kleding denk ik. Nieuwe snufjes op mijn auto zetten kost veel geld. Wat betreft kleding koop ik wat ik leuk vind, ik kan geen bepaald merk noemen.’

Waaraan zou je wat minder willen uitgeven?
‘Honderd procent aan eten. De Broodjes Ben en supermarktbezoekjes moet ik echt minder gaan doen. Wat je in De Uithof betaalt, is best prijzig dus dan tikt het wel aan.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld hebt?
‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik vanuit mijn opvoeding heb meegekregen dat ik dat niet snel mag doen. Kijk, als ik echt financiële problemen zou hebben, zou ik wel naar mijn moeder of opa gaan, maar dat is tot nu toe nooit gebeurd. Ik hou er niet van om afhankelijk te zijn van andere mensen, vooral niet op financieel gebied.’