Lifestyle

De burgemeester tipt…

Hij is cultuurliefhebber, interviewde zijn literaire held Arthur Japin voor dit speciale nummer van Trajectum en maakte een selectie uit het cultuuraanbod van de komende weken. Zeven tips volgens burgemeester Aleid Wolfsen.

DO 9 DECEMBER

WERELDMUZIEK Paseo de Gracia – Vicente Amigo
Het eerste internationale optreden van Vicente als flamenco-wonderkind vond zo’n 25 jaar geleden plaats. Sindsdien is zijn naam en spel uitgegroeid tot die van een ware levende legende. Vicente Amigo is zonder twijfel de grootste flamenco- en latin jazz gitarist van deze tijd. Een gitarist die met zijn groep furore maakt op elke plek waar hij speelt en die een zeer diepe indruk achterlaat bij elke bezoeker en luisteraar van zijn concerten.
20:15 uur Vredenburg Leidsche Rijn, € 39,50

SYMPOSIUM – Waar is de duurzame agenda gebleven?
Duurzaamheid lijkt even niet zo prominent aanwezig in de politiek, maar dat is schijn. Allerlei partijen in de samenleving hebben duurzaamheid hoog op de agenda. Bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheidsinstellingen zijn doordrongen van de urgentie van het thema en zien dat duurzaamheid kansen biedt voor een nieuwe economie en creativiteit losmaakt. Op 9 december organiseren het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid en Studium Generale een symposium over de rol van wetenschap en politiek bij het zoeken naar duurzame oplossingen.
20:00 uur Academiegebouw

WERELDMUZIEK – Neco Novellas & Bonga
Zanger Bonga Kuenda is dé stem van Angola, zijn vaderland. Zijn plaat Angola 72, gericht tegen de Portugese bezetter, is een Afrikaanse klassieker. Bonga’s krachtige uitstraling en schuurpapieren stem hebben na meer dan 30 jaar nauwelijks aan kracht ingeboet. Hij weet zijn publiek nog altijd te beroeren en in beweging te brengen. Het concert van Bonga wordt voorafgegaan door een optreden van Neco Novellas uit Mozambique. Neco’s wortels liggen in de Chopi-cultuur, maar zijn muziek kent tevens invloeden van pop, jazz, reggae en samba.
20:30 uur RASA, € 12,-

VR 10 DECEMBER

CABARET – Johan Goossens – Maandag
Innemend en snoeihard. Poëtisch en grof. Geëngageerd en wereldvreemd. Het is niet makkelijk om een programma van Johan Goossens te omschrijven. Hij won alle prijzen op het Groningse Cabaret Festival, als eerste in de geschiedenis. Sindsdien gaat het hard. Zijn eerste programma A-boom was exotisch en vol idealen. Hij ging de wereld verbeteren in Afrika. Nu, ouder en wijzer, probeert hij de realiteit onder ogen te zien. Het is tijd om volwassen te worden. Wakker te worden. Geen sprookjes voor het slapengaan, maar de keiharde realiteit. Het is wat het is. Of… niet soms?
20:00 uur Werftheater, € 12,-

WO 15 DECEMBER

Eten met een reden – De vier elementen
Chefkok Remco Vellinga van Zindering, het restaurant van de stadsschouwburg, gaat terug naar de bron: de oerkrachten waaruit de natuur is opgebouwd. De vier elementen – aarde, lucht, water en vuur – vormen ze het recept voor een gebalanceerd programma. En van een goede keuken. Want net als alle andere kunsten, vindt de kookkunst zijn kracht in het gevoel voor de juiste verhoudingen. Iedere aflevering van Eten met een Reden staat één element centraal, op 15 december is dit: water. Dit element vormt de basis voor de samenstelling van het menu en voor de inhoud en sfeer van de avond. Filmfragmenten, gesprekken en theatrale entr’acts geven hier verder invulling aan.
18:30 uur Stadsschouwburg Utrecht, € 42,50 (incl. driegangendiner, excl. drank)

DO 16 DECEMBER

CABARET – Jeroen van Merwijk – Le Big Bazar
Na ruim twintig jaar solo te hebben gespeeld, treedt Jeroen van Merwijk nu op met de formatie Le Big Bazar. De drie spelen nummers uit het rijke repertoire van Van Merwijk. Het levert een verrassende mengeling van Nederlandse kleinkunst en Amerikaanse folk en blues op. Het programma bestaat voornamelijk uit liederen, nu en dan afgewisseld met een anekdote, een column of een luchtig gedicht.
20:30 uur Stadsschouwburg Utrecht, € 18,-


ZA 18 DECEMBER

POPMUZIEK – Lucky Fonz III & De Felle Kleuren
Lucky Fonz III komt terug op de planken van EKKO. De ‘III’ laat hij even voor wat het is, en in plaats daarvan neemt hij kleuren mee: zijn band De Felle Kleuren, want samen met zijn band komen zijn liedjes nog beter uit de verf. TopNotch (jaja, dat Hiphop-label) brengt de nieuwe plaat van Lucky Fonz uit, maar gelukkig voor iedereen blijft Otto gewoon doen waar hij goed in is: melancholische liedjes schrijven (zonder beats, maar met pit) met uiteraard zijn cabareteske voorkomen als een dikke kers op de taart.
20:30 uur Ekko, € 10,-

De burgemeester…
Laatste boek: Meindert Fennema – Geert Wilders. De tovenaarsleerling
Laatste film: Tirza
Laatste cd: Een cd waarop de drie finalisten van het Liszt Pianoconcours 2008 prachtige stukken spelen van, uiteraard, Liszt.
Laatste voorstelling: Doek – Maria Goos, werkelijk fraai gespeeld door Loes Luca en Peter Blok.