Met bier doordrenkte bierviltjes

In het afvoerputje van Utrecht Science Park vindt Willem Spork ook nog wat bierdrinkende docenten.

Willem Spork
Foto Kees Rutten

De maandelijkse column van Willem Spork, student Journalistiek. Ditmaal: Ice Tea bestellen op de plek waar echte strijders hun laatste biertje drinken. 

Van die smerige natte ramen, waarvan je weet dat de condens enkel bestaat uit adem. Nee, dit is niet bus 12. Het ruikt hier een beetje muf, als een werfkelder, maar dan met een jarenlange opstapeling van gemorst bier en zweet. Na vier jaar studeren ben ik hier voor het eerst. Gek is dat, want ik ben al zo vaak meegevraagd na de les. Het staat bekend als het afvoerputje van Utrecht Science Park. Niet letterlijk, maar als alles sluit, komen de echte strijders hier hun laatste biertje drinken. Tot mijn grote verbazing stikt het nog van de docenten ook. En dat op een doordeweekse dag.

Het gemengde gezelschap en de met bier doordrenkte bierviltjes vinden elkaar aan de bar. Waar de scheidslijn tussen student en docent helemaal verdwijnt. Welkom in de Cambridgebar. Ik herken één van de huismeesters van mijn gebouw en hij herkent mij ook. Ik krijg een boks, terwijl hij bijna van zijn kruk glijdt. ‘Pieter, mag ik 3 Long Island Iced Tea en een normale ice-tea.’ Pieter kijkt me aan alsof-ie zojuist een fles op z’n kop kreeg. ‘Pieter, kan je het onthouden of moet ik het opschrijven?’, vraag ik hem ietwat sarcastisch. ‘Nee, die ice-tea bracht me gewoon in verwarring.’ Okay, Pieter ik heb dorst. Inmiddels zit ook al mijn vocht tegen de ramen.

De barman dempt de muziek en een doffe knal klinkt door de ruimte. ‘Laatste ronde beste mensen, ik heb geen barpersoneel meer!’ De pure paniek die ik toen door de ruimte voelde stromen blijft me nog lang bij. Dat is het moment dat bij velen het besef landt dat ze morgen gewoon weer verantwoordelijk voor de klas moeten staan, of een les moeten volgen.

Voor deze mensen doe ik graag een oproep: meld je aan als vrijwilliger. Voor deze mensen hoeft de avond niet om half elf te eindigen. Gun ze dat extra uurtje zweten en drinken, want het is zo gezellig en ze hebben het nodig!

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

2 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

  1. Vind het een beetje een raar stuk zonder echt doel. Laat mensen lekker een borrel drinken. Dit leid tot grote saamhorigheid en verbroedering. Wat probeer je hier nou aan de kaak te stellen? Dat het een grote schande is dat leraren ook een drankje drinken?!?! Absurd…

    1. Bedankt voor de reclame (denk ik?) maar als barman voel ik me toch een beetje tekort gedaan. De CB is de enige plek in Utrecht (en misschien wel heel nederland) waar je om 1 uur snachts nog 30 verschillende speciaalbiertjes kan drinken voor €2,50 ipv €5,60, en dat houden we toch al 20 jaar vol, hoewel het inderdaad steeds lastiger wordt om vrijwilligers te vinden. Vraag me af of de auteur wel eens in de wooloomooloo, club Poema of de Jij en Wij is geweest. Dan had hij misschien iets minder makkelijk willen scoren.