Columns

De Chinezen komen eraan

Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: Chinese successen, in het verleden en het heden!

Bij een van zijn oudejaarsconferences zei Wim Kan: ‘Ze komen eraan, wees maar niet bang, want ze komen niet allemaal tegelijk’. Hij had het over de Russen, maar ik wil het hebben over de Chinezen. Ik bladerde onlangs door een prachtig prentenboek, Het oude China. Er zitten van die doorschijnende plastic pagina’s in met schitterende illustraties, zodat je een huis van buiten en van binnen kan zien.

Daarin staat ook dat het Chinese Nieuwjaar valt op de dag van de nieuwe maan. Dit jaar is dat 16 februari, het Chinese jaar van de hond (4716). In onze geschiedenisboeken beginnen we meestal bij de Egyptenaren en via de Grieken gaan we naar de Romeinen en komen we zo bij de Batavieren. Dan zijn wij nog lang niet bij de uitvinding van de boekdrukkunst rond 1450. Terwijl 105 jaar na Chr. in de keizerlijke werkplaatsen van China papier al werd uitgevonden en zo’n 500 jaar later het eerste drukwerk op papier verscheen.

In 124 v. Chr. werd de keizerlijke universiteit opgericht om rijksambtenaren te onderrichten in het confucianisme. En voordat de Portugezen, Spanjaarden en Hollanders de wereld gingen ontdekken, hadden de Chinezen dat al aan de andere kant van de wereld gedaan. Want in de 15e eeuw waren ze behalve machtig op het land ook een grote zeemogendheid die met schepen naar India, Egypte en Oost-Afrika voer.

Nog steeds zien velen de Chinezen als illegale kopieerders, voorbijgaand aan de vele uitvindingen die zij in de loop der eeuwen hebben gedaan. Nadat China eeuwenlang geïsoleerd is geweest, is het westen met name bij Chinese studenten in trek. De Engelstalige landen zijn het meest geliefd, maar daarna komt Nederland. Ze volgen meestal masteropleidingen. Het afgelopen jaar waren het er al meer dan 4.300.

Een paar jaar terug volgde ik een Msc International Event Management, waaraan ook twee Chinese studenten meededen. De docenten hadden moeite om hen te verstaan. De Chinezen volgden de colleges met een vertaalcomputertje en soms zag ik ze met pietepeuterige potloodtekentjes vertalingen tussen de regels schrijven. Volgens mij misten ze een groot deel van wat er gezegd werd.

Ondanks de cultuurverschillen vormen Chinezen de grootste groep buitenlandse studenten van buiten de Europese Unie. Het zijn doorzetters; ze scoren relatief beter dan Nederlandse en andere buitenlandse studenten. Volgens het Chinese Ministerie van Onderwijs studeerden afgelopen jaar 544.500 studenten in het buitenland en dat aantal zal exponentieel groeien. Dus Nederlandse universiteiten en hogescholen, maak je borst maar nat.