Interview

Duizend uur aan honoursprojecten? Wen Xin heeft ze op zak

Wen Xin
Foto: Lucas Versteeg

Wen Xin (24) slaagde als eerste HU-student voor het eindassesment van Honours People, een programma waarin studenten elkaar helpen vijf sterren te halen. Wen Xin haalde er negen. Aan Trajectum vertelt ze hoe ze dat voor elkaar bokste. En over haar adoptiepodcast, ‘zweven op een kussentje’ en haar plannen voor komend jaar.

Wat is Honours People?
‘Een netwerk van studenten die elkaar helpen bij hun honours. Ze worden daarbij begeleid door coaches. Vorig jaar waren we met zestien studenten van verschillende opleidingen, dit jaar met twintig. Het doel is om tweeënhalf jaar samen op te trekken en in die tijd vijf sterren te halen. In het Babbelcafé bespraken we elke maand met welke honours iedereen bezig was, hoe we elkaar konden steunen of welke honours we samen konden volgen.’

Was de opleiding niet uitdagend genoeg, dat je er negen honours bij deed?
‘Die vraag krijg ik vaker. Op mijn negentiende mocht ik voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen en ontstond mijn interesse voor politiek. Ik heb veel honours gevolgd die er iets mee te maken hebben. Political Junkies for Dummies van Podium, bijvoorbeeld. Ook maakte ik video’s voor SvJ Live over de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Daarnaast vind ik het als journalist belangrijk om een netwerk te hebben en via honours leerde ik makkelijk andere studenten kennen.’

Wat was je honours-hoogtepunt?
‘Ik leerde communicatiestudent Joey kennen. Zij heeft net als ik een Aziatisch uiterlijk en tijdens de eerste bijeenkomst liepen we meteen naar elkaar toe. We zijn Chinese Nederlanders, maar ik ben geadopteerd en zij woont bij haar biologische ouders. Er ontstonden interessante gesprekken. Voelen wij ons meer Nederlander of meer Chinees? We maakten samen de podcastserie Adoptie van de Chinese roots. Daarin spreken we met (geadopteerde) Chinese Nederlanders over hun zoektocht naar Chinese wortels. Ik maakte het draaiboek en monteerde de podcast en Joey schreef het marketingplan.’

Hoe was het om die podcast te maken?
‘Aan het begin vond ik het confronterend dat Joey haar biologische familie wel kent en ik niet. Ik ben opgegroeid in een wit gezin en voel me ook wit. De podcast heeft ervoor gezorgd dat ik meer opensta voor mijn Chinese roots, door meer met Joey over China te praten en na te denken over de twee identiteiten die Joey en ik hebben.

Hij gaat ook over racisme. Chinese Nederlands worden uitgescholden voor kutchinees, of nageroepen met “bah, corona”. Mensen in de trein liepen van mij weg. Dat is een Chinees, daar moeten we niet te dichtbij komen, dachten ze waarschijnlijk.

We hebben de podcast gedeeld in Whatsappgroepen met Chinese Nederlanders en zijn zelfs geïnterviewd op NPO Radio 1.’

Buiten schooltijd ben je ook bezig met het onderwerp adoptie.
‘Sinds 2018 schrijf ik als vrijwilliger voor het kwartaalblad van Wereldkinderen. Dat is een van de vier vergunninghouders van interlandelijke adoptie in Nederland. Zo interviewde ik iemand die albinisme heeft en uit China komt. De kans is groot dat zij werd afgestaan omdat ze albinisme heeft. Ik spreek ook geadopteerde mensen die iemand inhuren om hun biologische ouders te vinden.’

Elke ster staat gelijk aan 100 tot 140 uur werk. Ruim duizend uur naast je studie dus.
‘Haha, zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Soms twijfelde ik of ik zou stoppen. De honours waarbij ik een longread schreef voor het Bevrijdingsfestival bijvoorbeeld. We begonnen die met acht studenten, maar er haakten er zes af. Ondertussen was ik net als veel andere studenten ook bezig met tv- en radio-uitzendingen. Maar ik wilde mijn afspraak met de opdrachtgever nakomen want bij mijn stage bij Eenvandaag heb ik geleerd dat imago belangrijk is.

Voor mijn honour Mindfullnes moest ik een half uur op een kussen zitten en naar mijn ademhaling luisteren. Het kwam precies op het juiste moment, omdat ik leerde stil te zijn en bij mijzelf te blijven in plaats van altijd maar doorhollen.’

Wat vind je minder goed aan honours?
‘Door de pandemie waren de bijeenkomsten het eerste jaar vooral online en kwamen er minder samenwerkingen uit dan ik had verwacht. Het is voor studenten minder aantrekkelijk om online te netwerken en te brainstormen. Tientallen studenten zijn daardoor met Honours People gestopt.

Verder vind ik dat honours kan werken aan zijn bereik. Ik ken weinig studenten die afstuderen met een ster. Bij de eerste vier honours had ik ook geen coach die mij begeleidde.’

Je bent vorige week afgestudeerd. Wat ga je nu doen?
‘Een traineeship bij Langs De Lijn En Omstreken én bij Op1. Van de 250 sollicitanten zijn er tien aangenomen. Ik ben heel blij, want er waren twee strenge selectiedagen. De eerste dag moesten we binnen drie kwartier een fictieve tv-uitzending maken. De tweede dag hadden we speeddates met redacteuren en moesten we pitchen voor programma’s. Toen heb ik verteld over mijn honours en niet over mijn supermarktbaantje van vroeger. Zeker lonend dus, die duizend uur.’