Reportage

De eerstejaars verwachten weer wat van hun studententijd

Foto: Kees Rutten

Of ze nou net van de havo komen of al een tussenjaar hebben gehad: het leven van deze studenten in spe gaat drastisch veranderen. Op de cultuurmarkt van de UIT vertellen hoe ze het voor zich zien.

Het is woensdagmiddag 16 augustus. De derde dag van de Utrechtse Introductie Tijd. Op het grasveld van de International Campus Utrecht (ICU) staat een podium en een grote tent met picknickbanken, omringd met tientallen kraampjes van culturele clubs. Van dansclub (StuDance) tot game-gezelschap (GoGaming).

Kim Haartsen en Marjet de Laat zitten in een hangmat, een eindje van de drukte vandaan.

Marjet de Laat en Kim Haartsen. Foto: Lucas Versteeg

Marjet de Laat (18) – studie Molecular and Biophysical Life Sciences aan de UU
‘Ik denk dat mijn leven als student leuker wordt dan mijn leven als middelbare scholier. De mensen om mij heen zijn nu ook een paar jaar ouder en gedragen zich dus meer volwassen. Bij het studentenleven hoort spontaniteit. Natuurlijk heb ik straks colleges, maar ik kan ook zeggen: “Ik heb een middag vrij, laat ik er eens op uitgaan.”

Ik weet nog niet hoe ik me de colleges moet voorstellen. Het wordt wennen dat ik minder contacturen heb. Voorlopig blijf ik thuis wonen in Bunnik. Dat is dichtbij, dus gemakkelijk. Ik sluit me aan bij een studievereniging en heb me ingeschreven bij USVV Odysseus: de voetbalvereniging voor studenten. Dan kan ik mijn hobby combineren met het leren kennen van nieuwe mensen.’

Kim Haartsen (17) – studie Taal en Cultuurstudies aan de UU
‘Wat er voor mij zal veranderen? Ik moet straks mijn huiswerk gaan bijhouden. Daar ben ik niet zo goed in, omdat ik de middelbare school doorkwam zonder al te veel te doen. Bedrijfseconomie vond ik bijvoorbeeld totaal niet interessant en ik had ook niet de motivatie om er meer voor te doen. Nu mag ik me eindelijk gaan verdiepen in iets wat ik echt leuk vind en hoef ik geen vakken te volgen waar ik niks mee heb.

Ik ga op kamers in IJsselstein. Daar heb ik geluk mee. Via een buurmeisje kwam ik daarbij. Ik kom helemaal uit de Noordoostpolder, dus ik moest wel uit huis. En het is fijn om op mezelf te gaan wonen, dat moest toch ooit gebeuren. Ik wil me aansluiten bij mijn studievereniging, en misschien een kunstvereniging. Anteros, de LHBTQIA+-studentenvereniging, lijkt me ook leuk, als de vibes er tenminste goed zijn.’

Het is warm en de zon is fel. Vrijwilligers delen flesjes water uit. Een eindje verderop zit Thijs Timmermans op een bankje. Hij wil niet op de foto, maar vindt het prima om even te kletsen.

Thijs Timmermans (18) – studie Sociale geografie en planologie aan de UU
‘Wat verwacht ik van mijn studentenleven? Even denken… Ik hou niet zo van feesten en drinken, dus dat ga ik niet veel doen. Gelukkig zijn veel anderen uit mijn UIT-groepje daar ook niet zo’n fan van. Daarom gaan we vooral naar activiteiten zoals deze: de culturele markt.

Ik hoop studievrienden te maken. Het is prettig dat ik nu eindelijk kan doen wat ik leuk vind. Op de middelbare school was ik een uitsteller. Hopelijk helpt het dat ik interesse heb in mijn studie. Bij je studententijd hoort zelfstandigheid: nu ben ik echt zelf verantwoordelijk voor mijn studie en kan ik niet meer op ouders of docenten leunen. En dus elke dag heel vroeg opstaan.’


Waar zijn de HU’ers op deze markt? Volgens de organisatie is 20 procent van de UIT-lopers hbo-student. Na even zoeken, is daar Eva. Voor haar is het extra speciaal om dit jaar te beginnen met studeren.

Eva (19) – studie Docent Engels aan de HU
‘Na een paar lastige jaren ben ik nu extra gemotiveerd om te genieten van mijn studententijd en alles wat daarbij komt kijken: feesten en lid worden van een vereniging. Ik wil bij AEGEE-Utrecht, de reisvereniging, om andere culturen te leren kennen. En ik wil gaan liften, naar België of Duitsland.

Twee jaar geleden ben ik geslaagd van de havo. Maar het ging slecht en ik moest vanwege mijn anorexia naar een kliniek. Vanaf januari ga ik begeleid wonen in Utrecht, in een huis voor mensen met een eetstoornis. Het is spannend, maar ik heb zin me te gaan ontwikkelen.
Of ik een uitgaanstype ben, weet ik nog niet. Door mijn autisme heb ik moeite met sociale contacten, maar in een kroeg een biertje drinken lijkt me leuk. Het normale leven oppakken.’

Op het podium speelt een bandje. Een handje vol studenten danst op het veld, een drankje in de hand. Op de achtergrond wordt een salsa-workshop gegeven. Gijs komt aanlopen en moet vanwege de muziek hard praten.

Gijs Hartog (19) – studie Muziekwetenschappen aan de UU
‘Het studentenleven gaat mij veel nieuwe dingen brengen. Gezelligheid. Dinsdagavond bier drinken in de kroeg en woensdagochtend in de collegezaal zitten. Mezelf leren kennen. En dat ik nu eindelijk iets mag gaan doen wat ik ontzettend leuk vind: mij verdiepen in muziek. Ik wil graag in een bandje spelen. Ik speel gitaar, basgitaar en drum. Dan zou ik in cafeetjes of op feestjes willen spelen. Of op de UIT. Met betere muziek dan deze.

Ik wil bij een studievereniging en bij de rugby-club. Een studentenvereniging trekt mij niet zo: al die hiërarchie en een jaar lang vernederd worden omdat je nieuw bent. Misschien in mijn tweede jaar. Ik heb nog geen idee hoeveel tijd mijn studie kost.
Hopelijk hoef ik geen geld te lenen, ik ga mijn best doen om het met mijn werk in een kledingwinkel en mijn basisbeurs te redden.
Ik woon in Haarlem maar heb nog geen kamer kunnen vinden. Helaas. Weet jij nog iets?’

‘U zoekt nog een HU-er?’ Gijs weet er wel eentje. Hij kan haar nu niet vinden, maar zwaait een half uur later. ‘Hier!’ Rosalie Wolfs zit bij hem in een kringetje op het gras.

Rosalie Wolfs (17) – lerarenopleiding Biologie aan de HU
‘Ik vermoed dat het een drukke tijd wordt met verenigingen en uitgaan. Ik wil lid worden van een sportvereniging en mijn studievereniging of studentenvereniging Biton. Niet allebei, want dat wordt te druk. Ik laat mijn keuze afhangen van het type mensen. Snel vrienden maken met mensen die je niet zo kent: dat hoort echt bij het studentenleven. Ik ben niet van plan om elk weekend uit te gaan, maar zeker wel één keer per maand.
Mijn vriend studeert al in Utrecht. en hij zit in de hoofdcommissie van zijn studievereniging. Volgens hem zijn commissies wel leuk en hij heeft er veel vrienden gemaakt. Daarom lijkt dat mij ook wel wat.

Ik woon in Maastricht. Als ik twee dagen achter elkaar les heb, ga ik bij mijn vriend logeren. Een vriendin woont in Den Bosch, bij haar kan ik ook logeren. Maar ik hoop hier te komen wonen. Ik sta al twee jaar ingeschreven bij SSH en zit in alle Facebookgroepen.
Liever iets harder werken dan dat ik straks in de schulden zit. Ik wil in een Utrechts cafeetje gaan werken.’

Voor deze studenten zit de UIT er bijna op. Ze weten wat beter de weg en kennen nu een paar kroegjes en clubjes. Maar al het andere? Dat komt vanzelf wel. Er ligt nog een heel (studenten)leven voor ze.