Columns

De etiquette van ons reservaat

Willem Spork

De maandelijkse column van Willem Spork, student Journalistiek. Ditmaal: Willem maakt vast wat leefregels, zodat we straks weten wat de nieuwe studenten moeten leren.

Het nieuwe schooljaar staat alweer bijna voor de deur en dat betekent: nieuwe studenten! Kan jij het je nog herinneren: de grote stap van de middelbare school naar het studentenleven? Zo veel dingen waar we aan moesten wennen, zoveel nieuwe dingen om te leren. Niet alleen de lesstof is nogal anders, maar ons reservaat kent ook zo zijn eigen omgangsvormen.

Het begint bijvoorbeeld al in de bus. Kom je een bekende tegen en is het nog voor 12 uur, vraag dan even of diegene wel zin heeft in een praatje. Misschien heeft de beste vent wel compleet z’n kop eraf gezopen de nacht daarvoor en maakt elke zin die jij uitkraamt de kater een stukje erger.

Nu een lastige: stel dat je voor iemand een bakkie koffie haalt. Dat kan uit de automaat (kost een scheet en drie knikkers), maar dat kan ook in die prachtige food-courts (kost ongeveer 1 nier). Stuur je diegene dan een Tikkie?

Het is makkelijker dan je denkt. Haal je het uit de automaat, dan sturen we nooit een Tikkie. Het versturen van een Tikkie kost je al meer MB’s dan de centen die je ervoor terugkrijgt. Haal je het in de food-court dan ligt het iets complexer. In principe gaan we in dit geval uit van een geef-krijg-terug-systeem. Behalve als het een paar dagen voor de stufi is, dan is je geld hoogstwaarschijnlijk op en kan je die paar euro wel goed gebruiken. Al krijg je het waarschijnlijk pas terug na de stufi, want de kans is groot dat je mede-student ook broke is.

Tot slot nog een paar kleine regeltjes. Ga je als man plassen, houd altijd 1 urinoir afstand tot je mede-plasser. Zorg voor een fijne lichaamsgeur in het klaslokaal, neem dus altijd een deo mee. Mensen die lekker gaan met de studiepunten staan rechts op de roltrap, mensen die zich de kolere moeten haasten voor een tentamen mogen links.

Broodje salami vreet je maar thuis, dat spul ruik je naast het pand nog.

O ja, en bij het lenen van boeken in de bibliotheek is het ieder voor zich. Daar zijn geen regels. Alleen de sterksten overleven en komen thuis met een boek. Succes!