De Hogeschoolraad wil niet gevonden worden

Waarom duurt het zo lang voordat ik vergaderstukken van de HSR kan vinden? En waarom staan die stukken alleen op Sharepoint?

Ernst-Jan Hamel
Foto: Kees Rutten

Onze columnist Ernst-Jan Hamel is docent Journalistiek en beschrijft wat hem opvalt in zijn werk met studenten. Vandaag: wat vond de Hogeschoolraad (HSR) van Canvas als digitale leeromgeving? En vooral: waar vind je die informatie over de raad?

Voor wie het nog niet wist: de gehele HU gaat vanaf komend studiejaar gebruikmaken van Canvas als digitale leeromgeving. Canvas vervangt de hele rits aan systemen die nu over de HU gebruikt worden: Hubl, Moodle en Sharepoint.

Enkele collega’s reageren wat verbolgen op Canvas. Drie jaar geleden ging Journalistiek over van Sharepoint naar Moodle (studenten kennen het onder de naam Learn). Wéér alle cursusinhoud kopiëren naar een nieuw systeem! Net nu er in onderwijsland zo geprotesteerd wordt tegen werkdruk.

Het maakt mij benieuwd wat er in de Hogeschoolraad (HSR) gezegd is over de invoering van Canvas. Daar zal toch ook wel enige stampij gemaakt zijn over de invoering ervan? Of tenminste een opmerking gemaakt over de bijkomende werkdruk?

Ik begin mijn zoektocht naar vergaderstukken en -verslagen op Google met deze drie woorden: hsr hu canvas. Helaas: geen relevant resultaat.

Dan maar naar de site van de HSR gaan om daar te zoeken. Die blijkt lastig te vinden. Ik google hsr hu en krijg als bovenste hit een blog van CvB-voorzitter Jan Bogerd.

Poging drie: googlen op medezeggenschap hu. Eindelijk krijg ik een relevant eerste zoekresultaat. Hoewel? Ik krijg slechts een algemene uitlegpagina over medezeggenschap. Ik moet eerst klikken op de link van de Hogeschoolraad. En wat gebeurt er dan? Ik word doorgelinkt naar de startpagina van Ask HU. Helemaal opnieuw beginnen met zoektermen intikken. Zucht…

Op Ask HU zoek ik op het woord hsr. Wederom krijg ik slechts algemene informatie. De eerste twee resultaten geven geen link naar vergaderstukken of iets dergelijks. Uiteindelijk kom ik na wat zoeken op andere termen en wat klikken terecht op de Sharepoint-site van de Hogeschoolraad.

Waarom moet het zo lang duren voordat ik vergaderstukken van de HSR kan vinden? En waarom staan die stukken alleen op het afgeschermde intranet (Sharepoint), waardoor Google de stukken niet zichtbaar kan maken in de zoekresultaten?

Het lijkt wel alsof de Hogeschoolraad liever niet gevonden wil worden.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

6 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Oprechte vraag: hoe komt het dat je als HU-medewerker Ask HU niet kent? Verder lijkt het me juist (i.v.m. AVG) goed dat de vergaderstukken op een afgeschermde omgeving staan. Overigens krijg ik regelmatig nieuwsberichten van de Hogeschoolraad in mijn mailbox, en o.a. door deze proactieve actie heb ik het vermoeden dat zij erg open staan voor vraagstukken. Als ik jou was zou ik ze gewoon even mailen (hun mailadres staat in Ask HU ;)) met de vraag wat zij over Canvas hebben gezegd.

 2. De medewerkers van Trajectum krijgen een uitnodiging van de HSR voor alle vergaderingen, elke twee maanden sturen wij naar alle medewerkers en studenten een nieuwsbrief, regelmatig praat ik een journalist van Trajectum bij over een dossier.
  Even een mail of telefoontje en ik had jou ook kunnen bijpraten over onze betrokkenheid bij de invoering van Canvas. Onze website kan inderdaad beter toegankelijk zijn. Daar werken we nu aan.

  1. Ik lees met enige regelmaat de columns van deze jongeman, maar ik vind het de laatste maanden toch wel erg uit-de-heupen-schieten-werk, en daarnaast niet of nauwelijks gehinderd door enige kennis van zaken.
   Ik ben blij dat ik niet meer bij de HU werk, want ik zou er knap chagrijnig van worden, als het mij betrof.

 3. Ik ben er ook klaar mee! Tijd voor verandering met de verkiezingen.
  Tijd dat het makkelijker wordt om het te volgen!