Nieuws

deBeschaving mag voetbal niet uitzenden

De burgemeester heeft gesproken: in verband met de veiligheid wordt er zaterdag geen voetbal gekeken op deBeschaving. De kwartfinale Nederland – Costa Rica wordt vanaf 22:00 uur gespeeld en dat is tijdens het muziekfestival. De organisatie heeft het programma aangepast zodat iedereen in ieder geval alle acts kan zien voor Oranje moet spelen.

deBeschaving wil grote schermen neerzetten zodat bezoekers de wedstrijd kunnen kijken, maar dat mag niet. Kroegen en andere partijen die de voetbalwedstrijden op groot scherm willen vertonen, hadden zich voor 15 maart moeten melden. Uit die aanmeldingen werden door de gemeente drie tot vijf vergunningen verleend voor het uitzenden van de wedstrijden. Dit is het maximum door de beperkte capaciteit van hulpdiensten. 

De organisatie heeft in maart geen vergunning aangevraagd omdat ze toen nog niet wisten dat Nederland het zo ver zou schoppen dit WK. Maar nu Oranje de kwartfinale heeft gehaald en zaterdag tijdens het muziekfestival moet spelen, zitten ze wel met een probleem. Het zou vervelend zijn als iedereen halverwege het festival vertrekt om ergens anders de wedstrijd te kijken, daarom vroeg de organisatie de burgemeester om alsnog toestemming voor het plaatsen van een scherm te geven, maar die werd niet verleend.

Oranjekoorts
Bow Evers, woordvoerder van deBeschaving, legt uit: 'De burgemeester heeft ons laten weten dat er geen politiecapaciteit is om het volk dat wij op de been brengen in bedwang te houden als ze gegrepen door Oranjekoorts in een wilde mensenmassa verandert. Daar moeten we respect voor hebben, maar we zijn er kapot van. Onze bezoekers willen graag voetbal zien en daarom zullen we tot zaterdagmiddag blijven strijden om dat ook aan te kunnen bieden.'

deBeschaving paste dinsdag het programma al aan zodat voetballiefhebbers niet veel van het programma hoeven te missen. De eerste bands beginnen om 12:00 uur met spelen en afsluiter Blaudzun tikt om 20:45 uur af en stopt om 21:45 uur zodat de liefhebbers de wedstrijd kunnen zien zonder ook maar een minuut van zijn muziek te hoeven missen. Het festival loopt gewoon door: Dj Miss Melera, de band Who Made Who en het veldprogramma zijn tot 23:00 uur te zien.