Deeltijdopleidingen (1): Hbo moet het doen

HU-programmadirecteur Pieter Cornelissen vindt dat hbo sterk uitgangspunt heeft voor deeltijdopleidingen.

HU-programmadirecteur Leven Lang Leren Pieter Cornelissen pleit voor de deeltijdopleidingen, die langzamerhand dreigen te verdwijnen. In de afgelopen twee jaar is de instroom bij deze opleidingen met 30% gedaald. Veel hogescholen zien onder andere daarin een reden om deeltijdopleidingen te sluiten of geen prioriteit meer te geven. Dit meldt Science Guide.
 
Ondanks de afname in studenten, mede door de langstudeerboete en de economische crisis, vindt de programmadirecteur dat deeltijdopleidingen meer aandacht verdienen. Cornelissen ziet een belangrijke rol voor hogescholen met een duidelijke profilering richting werkende professionals en een daarbij behorend businessmodel.
 
Cornelissen: ‘Op het HBO rondt meer dan 60% zijn of haar studie succesvol af. Bij private aanbieders ligt dat tientallen procenten lager. Daarnaast is er behoefte aan diplomagerichte of beroepscertificerende opleidingen die leiden tot civiel effect. Hogescholen hebben hierin een unieke propositie: hogescholen kennen de beroepspraktijk als geen ander, hebben kenniscentra en lectoren die innovatief onderzoek doen naar ontwikkelingen in de beroepspraktijk en zijn gericht op het behalen van diploma’s.’
 
De Leven Lang Leren frontman denkt dat flexibilisering van het curriculum erg belangrijk is om deeltijdopleidingen aantrekkelijker te maken voor werkende professionals. Daarnaast geeft hij als tips voor bloeiende deeltijdopleidingen onder andere: laat de branche serieus investeren, laat hogescholen de enigen zijn die zich profileren op dit terrein en zorg voor een duidelijke en stimulerende wet- en regelgeving.
 
Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...