Delano Holwijn

“Xander de Buisonjé hebben ze nog nooit verkeerd uitgesproken.”

Youssra
Youssra Oulad Messaoud - foto: Kees Rutten

Sinds het begin van de avondklok, is presentator, rapper en YouTuber Défano Holwijn begonnen met zijn online talkshow: FC Avondklok.

Een livestream op Instagram die dagelijks meer dan 15.000 kijkers trekt. Zijn doel? Jongeren van alle leeftijden, soorten en maten van de straten te houden en te entertainen, gedurende de late uren van de dag.

Met zijn (soms droge) humor, spraakmakende gasten uit binnen- en buitenland en continue haakje met de actualiteit, weet Défano een doelgroep te trekken die niet voor iedereen altijd makkelijk te krijgen is.

Er zijn verschillende thema’s die zich richten op alle lagen van de samenleving. Zoals Sensation Island. Waarbij verschillende deelnemers van reality-tv programma Temptation Island hun verhaal kunnen doen over de roddels die rondgaan over de deelnemers. Ook Buss It Challenges, rap-battles, modeshows, Valentijns specials, en grootschalige doneeracties komen aan bod.

Onder het oudere publiek is hij vooral bekend om het laatste. De tienjarige Savio kwam langs tijdens een rap-battle waar meer dan 36,5 duizend mensen naar keken. Onder wie veel BN’ers. Zijn raptalent bleef dan ook niet ongezien. Rotjoch, de vader van de Nederlandse Rap, bood hem een 101-Barz sessie aan. Rapper Tur-G bood een opname sessie in zijn eigen studio aan, kledingmerk Clan de Banlieue zou hem kleding geven om er fresh uit te zien en Project Money en Trobi boden hem beats aan om op te rappen. Ook een taxibedrijf wou hem wel vervoeren naar de 101-Barz studio. Rapper Jack bood hem en zijn familie een vakantie aan voor na de coronacrisis en Boef bood hem een videoclip aan.

Maar hier bleef het niet bij. Een aantal weken later ging de 22-jarige Soufiane Elazizi viraal met zijn inzamelingsactie voor de zeldzame ziekte SCA-Type 2, waar hij zelf ook aan lijdt. Een geëmotioneerde Défano verwelkomde Soufiane in zijn uitzending. Ook hier keken weer veel BN’ers naar. Tijdens deze livestream deden Défano en Soufiane een poging om meer geld op te halen voor zijn stichting DoesSouf. En met succes: Hakim Ziyech, Memphis Depay, Quincy Promes en Steven Bergwijn doneerden in totaal 17.000 euro. In totaal werd meer dan 50.000 euro opgehaald tijdens de livestream van 45 minuten.

Défano’s  impact is groot. Hij brengt positiviteit op een luchtige manier met enkel een statief en zijn mobiele telefoon.

Hoe mooi de dingen ook zijn die hij doet, de media lijkt niet altijd op een waardige manier om te gaan met zijn bekendheid. Bij een item van RTL-Nieuws werden fouten gemaakt bij zijn aankondiging. Hij werd ‘Delano’ genoemd. Défano leek er in eerste instantie lacherig over te doen, maar retweette vervolgens een tweet met de tekst: “Xander de Buisonjé hebben ze nog nooit verkeerd uitgesproken”.

Dit is niet de eerste keer. Structureel wordt er in klaslokalen, op tv, in journalistieke stukken afgeweken van de spelling of uitspraak van zogenoemde ‘buitenlandse’ namen. Hiermee neem je het podium onder de voeten van de persoon in kwestie weg.

Geef Défano, en andere mensen van kleur, de juiste erkenning voor hun impact, zonder het teniet te doen door hun naam verkeerd te spellen of uit te spreken.

Ook interessant: Video: Wat is onze mooiste herinnering aan carnaval?

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *