Achtergrond

Digitaal kennismaken op de HU: ‘Anders, maar dit werkt ook’

Beginnen met een nieuwe baan in tijden van corona is lastig. Niet in de laatste plaats omdat het zonder fysieke collega’s weleens eenzaam is. Toch is het ook best mogelijk om online nieuwe collega’s te leren kennen, zo merkt deelneemster en Trajectum-redacteur Ieke Schout bij de eerste digitale editie van de HU-kick start.  

Daar zitten we dan, met ruim dertig nieuwe HU-docenten en medewerkers in de digitale wachtruimte van Teams. Steeds horen we hetzelfde wachtmuziekje: Can’t Stop the Feeling van Justin Timberlake. Iedereen heeft braaf de microfoon op mute staan.

Op zoek naar raakvlakken

Dan is het zover. We worden toegelaten in de plenaire sessie, waar host Frédérique ons welkom heet. Ze vertelt dat we de behoefte hebben om te zoeken naar raakvlakken, naar verbinding. Toch kan dat op het werk nog weleens lastig zijn, vertelt ze. Laat staan in een digitale werkomgeving. Deze kickstartmiddag moet ons een steuntje in de rug geven. We gaan zoeken naar verbinding.  

Eerder hebben we een vragenlijst ingevuld en op basis van de antwoorden zijn er teams gemaakt. Ik blijk ingedeeld in team Oranje. Mijn teamgenoten en ik hebben in de vragenlijst ingevuld dat we ochtendmensen zijn. Het eerste raakvlak is gevonden.  

Na dit eerste plenaire deel gaan we verder in de teams. Iedereen stelt zich voor: naam, functie, hobby’s, persoonlijkheidskenmerken. In korte tijd komen er interessante verhalen voorbij: iemand die op 63-jarige leeftijd gepromoveerd is en daar – terecht – trots op is. Iemand die in januari al op de HU begonnen is en daardoor nog wel fysiek onderwijs heeft meegemaakt. Licht jaloers horen we haar verhaal aan.

Vogelliefhebberij

Vervolgens keren we terug naar de plenaire meeting waar Jan Bogerd en Tineke Zweed, leden van het college van bestuur, ook ‘aanschuiven’. Samen vertellen ze over de structuur van de HU, over de instituten, kenniscentra en diensten, en over het ambitieplan voor de komende jaren. ‘We zijn trots dat er opvallend veel vrouwen hier werken,’ vertelt Bogerd. ‘Maar het mag nog wel diverser.’

Ook leren we dat Zweed van de ‘vogelliefhebberij’ is, volgens haar ‘de meest rustgevende hobby’. Bogerd gebruikt zijn vrije tijd om te lezen, te wandelen of om met zijn echtgenoot naar een muziekfestival te gaan. Daarna mogen wij vragen stellen. Het gaat natuurlijk over corona (mogen we binnenkort weer naar De Uithof? Het korte antwoord: nee), over de kern van het onderwijs en over diversiteit.

In de teams praten we vervolgens na, delen we verhalen en maken een prachtige teamfoto (waarmee team Oranje als winnend team wordt aangewezen). Tot slot wordt ons gevraagd wat we van deze digitale kennismaking vonden. De meest gegeven reactie: ‘Dit is anders, maar werkt eigenlijk best goed zo.’

Met een goed gevoel verlaat ik de Teams-meeting. Na wekenlang thuiswerken had ik echt het gevoel: wat een leuke collega’s heb ik! Voorlopig nog op afstand, maar ik weet dat ze er zijn.

Lees ook:
Geen 10, maar 15 procent: HU wil iets meer mensen toelaten in de gebouwen