Nieuws

Discussiëren over werkdruk en studiestress tijdens actieweek

Werkdruk en studiestress: docenten en studenten bespraken deze onderwerpen tijdens de bijeenkomst van de Hogeschoolraad (HSR) vanwege de actieweek ‘Meer investeringen in het onderwijs’ van de vakbonden.

Zo’n twintig medewerkers en enkele studenten – veelal afkomstig uit medezeggenschapsraden – discussieerden hierover woensdag eind van de middag aan statafels. De gesprekken gingen over onvoldoende uren voor het geven van onderwijs, over flexwerk dat inefficiënt uitpakt en studenten die te veel competenties moeten najagen.

Oplossingen waren er ook: meer geld naar onderwijs, transparantie in de inzet van uren voor lesgeven, professionalisering en innovatie, meer psychische hulp voor studenten en het periodiek rouleren van de functies van docenten en managers.

Kamervragen

Inmiddels heeft een mail van de HU over de onderwijsstaking van aanstaande vrijdag geleid tot Kamervragen van de SP. De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelde eerder al dat de HU het stakingsrecht ondermijnt. Waarop de SP aan de minister vraagt: ‘Bent u bereid om de Hogeschool Utrecht op de vingers te tikken om de instelling te melden dat dit niet door de beugel kan?’ De minister heeft nog geen antwoord gegeven.