Nieuws

Dit jaar geen bindend studieadvies

Alle hogescholen en universiteiten geven dit jaar geen bindend studieadvies (bsa). Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven besloten na overleg met de koepelorganisaties VSNU en Vereniging Hogescholen. Dat meldt NRC.

Veel vakken en tentamens dreigen de komende tijd niet door te gaan vanwege de coronacrisis. Daardoor zou een flink aantal studenten de norm dit jaar niet  halen.

Binnen de HU geldt bij de meeste opleidingen de regel dat studenten in het eerste jaar 50 ECTS moeten halen voor een positief advies.  Dat is nu dus niet meer nodig. Iedereen mag door naar het tweede studiejaar. Maar let op: in het tweede jaar moeten studenten hun bsa alsnog halen. Doen ze dat niet, dan moeten ze toch nog stoppen met hun opleiding.

Lenen

Daarnaast krijgen studenten meer mogelijkheden om te lenen. Ze kunnen vanaf nu meer én met terugwerkende kracht lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Ook roept de minister kamerverhuurders op om coulant te zijn. Veel studenten zijn door de crisis hun bijbaantje kwijtgeraakt of dreigen die te verliezen.

Verder zegt de minister dat mbo-studenten met studievertraging door de crisis toch welkom zijn op een hbo-opleiding. En de deadline voor het inschrijven van een nieuwe opleiding schuift op met een maand, naar 1 juni. Dat geldt voor alle eindexamenkandidaten

In de knel

Al eerder besloot Hogeschool Rotterdam eenzijdig om dit jaar de bsa’s een jaartje in de ijskast te doen. Nu volgen de andere instellingen dus ook.
Eerder vandaag waarschuwde de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) nog tegenover de Telegraaf dat studenten financieel in de knel komen.