Nieuws

Dit jaar geen SustainaBul voor de HU

Voor de vijfde keer op rij is Wageningen Universiteit uitgeroepen tot de meest duurzame hogeronderwijsinstelling van Nederland. In het hbo komt Avans Hogeschool ditmaal als beste uit de bus.

Voor de uitreiking van de jaarlijkse SustainaBul rangschikken de ‘Studenten voor Morgen’ universiteiten en hogescholen op volgorde van duurzaamheid. Ze sturen de instellingen een vragenlijst en geven punten op grond van de antwoorden en bewijsstukken. 

Wageningen Universiteit scoort opnieuw het hoogst, gevolgd door de TU Eindhoven. De Universiteit Leiden staat op de derde plaats en de Vrije Universiteit Amsterdam stijgt van de zevende naar de vierde positie.

De hoogst genoteerde hogeschool is Avans op de zevende plaats. In eerdere jaren liep de Hogeschool Utrecht voorop, maar ook de ‘groene’ hogeschool Van Hall Larenstein passeert deze keer de Utrechters. De HU komt daarna, op gelijke hoogte als de Hanzehogeschool. 

Geluk
De vragen van de studenten gaan onder meer over onderwijs en onderzoek: is het thema duurzaamheid in het lesprogramma verweven en doen medewerkers onderzoek naar bijvoorbeeld milieuvriendelijke technieken?
 

Maar ook de bedrijfsvoering komt aan bod en dan blijkt duurzaamheid een breed begrip. Niet alleen vegetarisch eten in de kantine weegt mee, maar bijvoorbeeld ook het ‘duurzame’ personeelsbeleid: is er aandacht voor seksegelijkheid, diversiteit, gezondheid en geluk?

Iconisch project
Voor het eerst is er ook een award uitgereikt voor het ‘meest iconische project’. Die prijs gaat naar de TU Eindhoven. Bij het renoveren van het hoofdgebouw werden zoveel mogelijk materialen hergebruikt en is het gebouw zo energiezuinig mogelijk gemaakt.

Volgens het persbericht is bij alle deelnemende instellingen een ‘duidelijke toename’ in duurzaamheid merkbaar. Er deden elf universiteiten en negen hogescholen aan de ranglijst mee.