Achtergrond

Dit zijn de foodspots van Hogeschool Utrecht

Foto: Maarten Nauw

Met de komst van de Foodcourts heeft de hogeschool er een aantrekkelijke attractie bij. Ze zijn mooi ingericht en de keuze is reuze. Of je nou zin hebt in een Vietnamese specialiteitssoep of ‘loaded fries’, de mogelijkheden kunnen niet op.

Trajectum zet de beste deals voor je op een rijtje. Of je nou op zoek bent naar een goedkope lunch of de allerlekkerste maaltijd. Objectief zijn is lastig als het om eten gaat, maar we geven je graag een overzicht.

We hebben alle Hogeschoolrestaurants, inclusief de Spar to-go, met elkaar vergeleken. Daarbij letten we vooral op de volgende onderdelen: smaak, prijs, sfeer en service. Ieder restaurants heeft zo zijn plus- en minpunten, maar als het aankomt op smaak scoren Zenwich Café, Lucy & Suzy en Hoi Anh hoog. Kijken we naar prijs-kwaliteit, dan is Zenwich Café voor ons de winnaar.

De foodcourtrestaurants zijn niet goedkoop. Toch kun je -als je je best doet- prima een studentenbudget proof lunch regelen in De Uithof. Bij de Spar bijvoorbeeld, de winnaar als het aankomt op prijs. Geloof het of niet, maar voor minder dan een euro regel je bij de Spar een prima lunch. Op sfeer en service scoort Mams hoog. Hier maak je makkelijk een praatje met de medewerkers en drink je misschien wel de lekkerste koffie van De Uithof. Zie onderstaande infographic voor een overzicht van alle restaurants en hun scores.

Foodcourts
Infographic

Vitam

Vitam

In de drukte van de foodcourts de ‘gewone kantine’ uit het oog verloren? Deze vind je op Padualaan 97. Hier wordt voor twee euro elke dag een andere soep geserveerd. Je kunt ook nog gewoon je vertrouwde kipcorn halen, of een snee brood (0,20 cent) met een gekookt ei (0,45 cent). Vitam lijkt te geven om duurzaamheid; vegetarisch eten wordt gestimuleerd. Een salade met 200 gram groenten kost 2,50. Ongezond is dus niet goedkoper dan gezond.

Leuk detail: bij Vitam werken dove barista’s, een kop koffie of thee kun je bestellen in gebarentaal met behulp van een computerscherm. Hoewel het aanbod geringer is dan voorheen bij Sodexo, is dit een plek waar je nog kunt rondkijken voordat je afrekent. Een prima kantine dus! De prijzen zijn wel hoger dan bij Sodexo. De soep bijvoorbeeld kostte ‘vroeger’ de helft.

 

Hoi Anh

Bij Hoi Anh, op de foodcourt van Padualaan 101, kun je terecht voor ‘Vietnamese street food’. Voor het duurste gerecht betaal je 7,50 euro. Je krijgt een maaltijdsoep met o.a. steak en gehaktballetjes. De goedkoopste optie is het Goi Cuon rijstpapierrolletje met kipdijfilet en sojasaus. Zo’n rijstrolletje kost 2 euro.

Hoi Anh onderscheidt zich met echte familierecepten die zelfs voor de werknemers geheim zijn. Traditioneel, vers en gezond zijn de kernwoorden. Bovendien is het eten snel klaar. Dat er met verse ingrediënten wordt gewerkt, proef je terug. Wel jammer dat je zo’n heerlijke maaltijd, waar je best wat geld voor neerlegt, niet in zo’n mooie kom geserveerd krijgt (zie schaaltje op de foto).

Zenwich Café

Zenwich Café, ook op Padualaan 101, is gespecialiseerd in sandwiches. Echt zen van een bezoekje aan dit café word je niet per se; er staat altijd een lange rij. Wel is er voldoende keuze. Voor de duurste broodjes betaal je 4,90 euro. Dan krijg je een pita met zalm onder de naam ‘sushi lovers’, een pita met geitenkaas en honing of een pita met rundvlees a.k.a. ‘Tokyo Connection’.

Maar er zijn ook goedkopere opties. Een tosti met kaas kost 2 euro, een croissant 1,60 en een stuk fruit 60 cent. Er is een enorm assortiment aan drankjes. Geen zin in een broodje? Je kunt hier ook yoghurt krijgen met fruit en een klein beetje granola (2,40). Grote plus wat betreft duurzaamheid: bij Zenwich Café krijg je 35 cent korting als je een eigen beker meeneemt. Nog een plusje is er voor het aanbod en de efficiënte werkwijze.

Streat

Streat staat voor ‘hot food fast’. Voor een relatief goedkope snelle hap moet je bij de derde foodcourt-bewoner aan Padualaan 101 zijn. Er staan burgers op het menu, maar je kunt ook gaan voor een wrap of ‘loaded fries’. De duurste burger is de ‘all you can meat’, deze kost 5,50 euro. De goedkoopste opties kosten 1,85. Voor dit bedrag krijg je een ‘grilled veggie salad’ of de soep van de dag. Als je zin hebt om te snacken, moet je bij Streat zijn. De burgers zijn prima en de loaded fries vallen goed in de smaak bij velen! Het eten hier is niet al te duur, maar ook niet al te gezond.

Spar Kiosk to-go

De Spar op Heidelberglaan 7 hanteert dezelfde prijzen als die tegenover de universiteitsbibliotheek en het is er vaak een stuk minder druk. Een goede reden dus om hier je lunch vandaan te halen!

Wel is er minder keuze. In de categorie ‘goedkoop’ valt er aardig wat te kiezen. Een tomaat bijvoorbeeld kost 19 cent, een appel 60 cent en een mandarijn 30 cent. De noodlesoep voor 52 cent is een prima optie voor de arme student. Gekookt water uit de automaat erbij en klaar is kees. De duurste optie is een maaltijdsalade. Deze kost 4,50. Je kunt kiezen uit caesar, kip, couscous, tonijn en geitenkaas. Een toplocatie voor je tussendoortjes, maar ook een plek waar je een relatief goedkope lunch bij elkaar kunt sprokkelen! Nadeel: de muziek geeft je een opgejaagd gevoel. Maar als dat het is..

Mams

Aan de Heidelberglaan 15 biedt Mams een ruime keuze aan zoetigheden en koffie. De duurste hap is een stuk quiche voor 4,50 euro. De goedkoopste optie is een variatie aan muffins voor 2 euro. Daartussenin liggen de panini’s en wraps voor (gemiddeld) 3,95 euro.

Eerlijk is eerlijk: de voornaamste reden om een bezoekje te brengen aan Mams is de koffie. Mams heeft zelfs een eigen blend en daarnaast gewoon een heel groot aanbod. Er wordt altijd om je naam gevraagd en als het even kan, maakt het personeel een praatje met je. Duimpje omhoog dus voor de service. Hoewel de lange tafels met hoge krukken rondom de foodcourt niet per se uitnodigen om lekker neer te ploffen, geeft Mams je wel het gevoel dat je thuis bent. Wel zo fijn na je tentamenweek!

Lucy & Suzy  

Ook op de Heidelberglaan 15 biedt Lucy & Suzy onder andere ramen noodles, een duurder gerecht van 6,95 euro. Maar goed, dan heb je wel een flinke maaltijd! Hetzelfde geldt voor de wok, ook 6,95 euro. Het populairste gerecht op de kaart is het broodje wakadori chicken.

Lucy & Suzy onderscheidt zich met verse ingrediënten en de combinatie van Oriëntaals en Westers. De broodjes zijn nog warm bij bestelling en worden ter plekke bereid. Alles snel klaar. Op de maaltijdsoepen bijvoorbeeld hoef je niet langer dan een minuut te wachten. De goedkoopste deal bij Lucy & Suzy is de ‘Asian hotdog’ van 2,30 euro.

Een grote plus is de smaak. Vooral de broodjes hier zijn echt heel goed en worden rijkelijk belegd. Een minpunt is het onduidelijke lettertype van de menukaart en dat je niet kunt zien hoe het eten eruit ziet. Maar wij zien ruimte voor verbetering en zien Lucy & Suzy als een geheim pareltje.

Viavai

Viavai, ook op de foodcourt van Heidelberglaan 15, profileert zich als ‘echt Italiaans’. Je kunt hier terecht voor pasta’s, maar ook voor een broodje of een koffie. De duurste pasta is de grote pasta pesto voor 5,95 euro. Een goedkopere optie is het broodje olbia (2,95): rijkelijk belegd met hummus, walnoten, zongedroogde tomaatjes en rucola. Een smakelijke keuze voor een relatief goede prijs! De pasta’s zijn een goede keuze in de avond.