LifestyleStudent Style

Dit zijn de nieuwe eerstejaars!

Door Nina Bogosavac en Maarten Nauw

Anna Kerkhof

Anna Kerkhof (19) uit Friesland is gek op reizen – afgelopen jaar samen met een vriendin. De mooiste tijd van haar leven, vooral in Maleisië waar ze locals leerde kennen, op bounty stranden lag én haar dreads nam met schelpjes uit het land. Door haar liefde voor culturen gaat de aankomende biologie student bij AEGEE, de studentenreisvereniging. “Het is lekker vrijblijvend én ze organiseren liftwedstrijden – een must als je een student bent.” Als een van de weinige aanstaande studenten heeft Anna al een kamer, in Zeist. Dat het niet hartje centrum is, vindt Anna geen probleem. “Je bent zo in de Uithof, en na de feestjes van de UIT kan ik lekker mijn eigen bed in.”

Boris de Graaf

Hij ziet nu al tegenop het moment dat zijn studententijd is afgelopen. Volgens de ouders van Boris de Graaf (19) is de studententijd écht de mooiste tijd van je leven. “En als ik zie hoe leuk alles nu al is, kan ik me voorstellen dat het hierna alleen nog maar saaier wordt.” Boris komt uit Utrecht, wat hij jammer vindt, want hij had best een nieuwe stad willen leren kennen. Maar zijn studie is nou eenmaal nergens anders. Zijn studie game tech informatica past helemaal bij hem. Hij speelt alle games die competitief zijn, digitaal én in real life. Snowboarden in een felgroen pakje, bijvoorbeeld.

Britt de Koning

In september start Britt de Koning (17) vol frisse moed haar studie business management aan de HU. En de UIT? Die bevalt goed. Behalve het vroege opstaan. “Ik ben een enorme uitslaper. Maandag startte de activiteiten om 9 uur – om 6 uur ging mijn wekker. Dat was wel even afzien.” Om tijd te besparen besteedt ze in ieder geval niet te veel tijd aan haar outfit. Liever trekt ze ’s ochtends gewoon iets uit de kast, veelal afkomstig van de H&M en Berschka. Simpel, maar ook ‘vrouwelijk, netjes en sportief.’

Jelle Woerdman

Jelle Woerdman (19) gaat Aardwetenschappen studeren na een tussenjaar. Waarom? Een keuze kon hij nog niet maken. Stiekem niet erg, want nu is hij range-rover. Tijdens zijn jaar deed hij een opleiding in Zuid-Afrika. Terug in Nederland kan hij niet wachten om te beginnen, zowel met zijn studie als het echte studentenleven. Wat betreft een kamer is hij nogal kieskeurig – boven alles moet het een hecht huis zijn dat van gezelligheid houdt want hij houdt heel erg van lekker eten. En koken? “Dat nog niet helemaal.” Een goede maaltijdsalade dan maar.

Chahna Willems

Een jaar lang koopt Chahna Willems (20) uit Utrecht geen kleding. De reden: ze had zo ontzettend veel. Ze zit al op de helft, maar door de enorme hoeveelheden – vaak hippie-achtige stukken – zijn haar outfits nooit saai. Net als het haar van de aanstaande CMV studente: allerlei tinten blauw. “Mijn vader schilderde de muren van de Kinki-kappers: ik mocht daarom een jaar gratis mijn haar laten doen. Inmiddels merk ik al zelf niet meer dat het blauw is – liever nog had ik het paars.” Dat kunstzinnige hoopt ze door te voeren tijdens haar studie. “Ik heb hiervoor gekozen omdat het een combinatie is van mensenwerk en kunstzinnigheid. Perfect, want een kunstenaar wil ik niet worden.”

Sophie Hoeflaak

Achter haar shirt met mysterieuze opdruk schuilt een goede grap. Sophie Hoeflaak (17) uit Rotterdam dacht tijdens het shoppen namelijk een stuk textiel in handen te hebben met de opdruk ‘witch’ – heks dus. “Tsja, dit is een ander soort which. Maar niet minder leuk!” Die instelling past wellicht bij het studentikoze, wat ze hoopte te vinden bij een vereniging in Utrecht. Al zal ze daarmee wachten totdat ze een kamer heeft en de 18 is gepasseerd. Nog een jaartje wachten dus, als hopelijk het eerste jaar van haar studie communicatie is behaald en niets het echte studentenleven in de weg staat.

Daan Roovers

‘Horrorverhalen’ heeft hij gehoord van zijn oudere broer over het op kamers wonen. Daan Roovers (18) uit Hilversum refereert aan de eindeloze gesprekken als je met 20 man samenwoont. “Van de plaats waar het wasrekje komt te staan tot een datumprikker die tot woedens toe niet wordt ingevuld. Dat democratische gebeuren lijkt me echt de hel.” Erg kieskeurig is de aankomende biologiestudent wat betreft een woning niet – wél is hij dat als het op zijn kleding aankomt. “Dat de kleuren bij elkaar matchen vind ik het allerbelangrijkste. Mijn stijl? Best wel hipsterig. Maar: ik ben geen hipster.”

Zoë Poel

Zoë Poel (17) uit Den Helder denkt echt na over haar outfits en de UIT week is voor haar de perfecte gelegenheid om daarmee te experimenteren – ware het niet uit comfort. “Ik draag altijd herenschoenen – nu draag ik eens sneakers. Ze zitten heerlijk. Verder draag ik elke dag een andere outfit.” De kleding van de gemiddelde Utrechtse student heeft ze tot nu toe met name tijdens het nachtleven bewonderd. Wat haar opvalt: de meeste mensen trekken gewoon wat aan. Een joggingbroek die toevallig op de bank lag, zeg maar. Maar dat is prima.” Is uitgaan zonder alcohol wel leuk voor de aanstaande communicatie en multimediadesign student? “Ik drink heus weleens een wijntje maar zonder vermaak ik me ook prima – een beetje de heupjes bewegen en het is feest.”

Megan O’Flaherty

Als kind wilde Megan O’Flaherty (18) uit Den Bosch advocaat worden. Ze verslond series als Law & Order en CSI en gaat nu dan eindelijk beginnen aan haar studie rechten. Best spannend, vooral omdat ze nog geen kamer heeft en volledig van het studentenleven wilt proeven. “Het voelt daardoor een klein beetje als een halve start.” Om het gemis van een huis te compenseren schreef ze zich wel al in bij studentenvereniging UMTC, dat lijken haar ‘wel haar soort mensen’. En tot die tijd is het naarstig zoeken naar een kamer. “Ik ben heel wanhopig.”

Namera Naus

Waar Namera Naus (18) het meeste naar uitkijkt? Uit huis gaan. En het ontdekken van een nieuwe stad. “Ik wil nieuwe cafeetjes ontdekken, straatjes bekijken.” De ultieme zelfstandigheid klinkt haar als muziek in de oren. Lekker haar eigen plekje, zelf koken: maar geen plofkip, dat komt er bij de liberal Arts & Sciences student niet in. Een goed recept zijn haar gevulde paprika’s met courgette en rijst. Maar daarvoor is wel een kamer nodig. Elk exemplaar is welkom, behalve ‘een liftschacht’ voor 400 euro. Er zijn grenzen.

Esmeralda Vane

Esmeralda Vane (18) kan in totaal drie gerechten maken. Of 4, als je een gebakken ei meetelt. Maar daar maakt ze zich geen zorgen om. Ze kan niet wachten om iets te studeren waar ze écht zin in heeft. In dit geval Culturele Antropologie. En de feestjes, de feestjes zijn tijdens de UIT het leukst. Nu woont ze nog bij haar ouders – toch nog maar even oefenen op die drie gerechten.

Willem Rebel

Willem Rebel (18) is een aankomende rechtenstudent en heeft ontzettend veel zin in zijn studententijd. Vooral het verschil met de middelbare school. Ook roeien lijkt hem wel wat bij een vereniging. En het op zichzelf wonen. “Het is gewoon een nieuwe stap in het leven. Ik heb al gehospiteerd. Ze wilde mij hebben maar ik voelde het niet bij die huisgenoten. Ik denk dat het belangrijk is dat je een beetje hetzelfde bent.” In ruil voor zijn gezelschap kan Rebel heel lekker koken, althans: hij vindt het heel leuk. Wat hij maakt als hij op iemand indruk wil maken? “Ik maak volgens vrienden een goede risotto. Voor vrienden, tuurlijk, maar ook voor een leuk meisje.”

Eva van der Meulen

Eva van der Meulen (18) uit Arnhem gaat verpleegkunde studeren. Het klinkt heel nerderig, zegt ze, maar ze is super geïnteresseerd in infecties en ziektes en hoe die ontstaan. Eva heeft nog geen kamer maar dat heeft ook geen haast. Wellicht gaat ze bij roeivereniging Triton. Is ze zo sportief? Niet echt, ik hou meer van de gezelligheid. “Het is juist het roeien wat me tegenhoudt.”

Ruben Bruggink

Volgens Ruben Bruggink (18) zet de UIT de stad helemaal op z’n kop. “Geweldig.” Net als de vrijheid die de komende jaren zullen brengen. “Die zelfstandigheid lijkt me heel fijn.” Tot hij een kamer heeft gevonden, is hij nog even in hometown Wageningen te vinden – luisterend naar Pink Floyd en andere rockmuziek. Maar in TivoliVredenburg luistert hij prima naar meer mainstream muziek. Ook best fijn.