Nieuws

Docente strijdt tegen plastic tasjes

Velen ergeren zich eraan maar Dita van Beek, docente bij de opleiding farmakunde, doet er wat aan. Zij voert al enkele jaren campagne tegen de plastic tasjes die winkeliers hun klanten meegeven.

‘Wilt u een tasje?’ Op deze vraag antwoorden klanten doorgaans automatisch met ‘ja’. Met als gevolg een ‘overload’ aan plastic tasjes die meestal worden weggegooid en een behoorlijke belasting vormen voor het milieu. Dat moet anders, bedacht Van Beek. Als winkeliers massaal vragen ‘Gaat het zo mee?’, dan zal het gros eveneens met ‘ja’ antwoorden waardoor er minder plastic verspild wordt.

De docente maakte hier serieus werk van en lanceerde de website www.gaathetzomee.nl. Hier kunnen winkeliers en anderen een pakket met folders, stickers en buttons bestellen om de gaat-het-zo-mee-campagne te promoten. ‘Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen’, zegt Van Beek in het AD/Amersfoortse Courant, ‘maar ik schat dat er 50 procent minder tassen zouden zijn, als elke winkel in plaats van wilt u een tasje erbij? zou vragen gaat het zo mee?

De actie is niet zonder succes: participanten zijn onder meer Amsterdamse schoenwinkels en drogisterijketen Etos. ‘Door jezelf als ondernemer anders te gaan gedragen en daarmee het goede voorbeeld te geven bestaat de kans dat de consument steeds vaker met zijn eigen tas en zonder plastic tas zijn boodschappen meeneemt’, staat op de site te lezen.