Nieuws

Docu over HU stelt onderwijs aan de kaak

Bij de minor Project van je Leven maken journalistiekstudenten Marleen Stoker en Maurits Wijmer een documentaire over de HU: DOC.HU. Ze halen geen lijken uit de kast, maar stellen wel de kwaliteit van onderwijs aan de kaak. 

Als voorbeeld haalt Stoker het feit aan dat docenten een master moeten halen, willen ze op de HU werkzaam blijven. Dat heeft tot gevolg gehad dat in 2015 docent Martin van Haastrecht geen vaste aanstelling kreeg. 'En dan zie je dat het doel lang niet altijd de middelen heiligt', concludeert ze. 

Overigens is dit volgens de documentairemakers niet per se een probleem dat zich exclusief op de HU afspeelt. 'Bijna elke onderwijsinstelling heeft hiermee te maken. Wij willen met onze documentaire kort en krachtig neerzetten wat we hebben ontdekt. We laten een tegengeluid horen.'

Planning
De documentaire wordt gemaakt onder de vleugels van Studium Generale en bestaat uit drie delen: deel één gaat over onderwijskwaliteit, deel twee over onderwijsinnovatie en het laatste deel over ondernemerschap. De trailer van het eerste deel is al te bekijken en alles volgens planning loopt, wordt volgende week deel één gepubliceerd op de website. Volgende week zijn alle drie delen te bekijken. Alle vorderingen worden gepubliceerd op de Facebookpagina van DOC.HU.

Stoker denkt dat de documentaire ook voor studenten en buitenstaanders de moeite waard is. 'Studenten komen hier om lessen te volgen en gaan vervolgens weer naar huis. Die hebben vaak geen idee wat zich achter de schermen van de HU afspeelt. En dit gebeurt in heel onderwijsland.' 

Opwarmertje
De trailer van deel één is hieronder te bekijken.