Columns

Duurzaamheid

Vorige week las ik op de faculteit Educatie een HU folder over duurzaamheid. Op de voorkant wat tekst en op de achterkant een compilatie van fotootjes, geen link voor meer informatie. Een maand of zo terug zag ik ineens op alle deurknoppen van de faculteit Economie en Management een deurhanger, net zoals je die in hotels vindt om aan te geven dat je niet gestoord wil worden. Nu stond er op dat je het licht uit moest doen als je je kamer of een lokaal verlaat.

Weinigen doen dat. Omdat ze ’t vergeten of gewoon nooit doen. Wat een individu niet kan of wil, kan je makkelijk centraal regelen (lees blog van 1-12-10). Enkelen laten het licht van hun kamer aan om te laten zien dat ze er zijn, of zouden moeten zijn. Duurzaamheid is een groot woord, maar hoe krijg je dat tussen de ogen en oren van iedereen?

Basisschool De Leveling in Avehorn is een ‘frisse school’ waar alle klaslokalen een afzuiginstallatie hebben die in werking treedt zodra het CO2-gehalte te hoog wordt. Tegelijkertijd wordt verse lucht aangevoerd. "De leerkrachten merken duidelijk effect, de leerprestaties in de middag zijn nu gelijk aan die in de ochtend," aldus ’t kwartaalblad van de Provincie Noord-Holland.