Nieuws

Een rondje langs bieb, STIP en decanen: geen paniek, ze zijn bereikbaar

Archieffoto Kees Rutten

‘Er is geen sprake van paniek’, zegt de decaan. Twee telefoontjes over stages kreeg de medewerker van het praktijkbureau vanochtend. De gebouwen van de HU zijn gesloten vanwege het coronavirus, maar veel diensten zijn online of telefonisch wel bereikbaar.

 • De HU-bibliotheken aan het Utrecht Science Park en Amersfoort zijn tot en met 6 april gesloten. Maar ze zijn wel via telefoon, whatsapp en mail te bereikten. Online diensten zoals e-books en databanken functioneren gewoon. Vragen hierover? De informatiespecialisten zijn online te vinden en te mailen. En maak je geen zorgen over boetes: die worden over de sluitingsperiode kwijtgescholden.

 • Ook bij het Studenten Informatie Punt (Stip) nemen ze de telefoon op. Ook hier werken de medewerkers thuis. Vrijdag waren de balies nog open om studenten te helpen met vragen over diploma’s en dergelijke. Maar inmiddels zijn ze dicht. ‘Vrijdag hadden we meer telefoontjes dan normaal’, zegt Stip-manager Marieke van der Padt.

  Maar na de mail van de hogeschool afgelopen zaterdag over de corona-maatregelen is de stroom geluwd. ‘Ik denk dat de situatie duidelijk is en dat ze er begrip voor hebben. Ik hoor niet van medewerkers dat studenten boos zijn. Studenten hebben nu direct contact met de opleiding.’

 • ‘Er is geen sprake van paniek’, zegt ook decaan Frans Meeuwsen. De decanen, studentenpsychologen en keuzeadviseurs staan vanuit thuis de studenten te woord. Ze zijn bereikbaar op de gebruikelijke tijden, die op de site staan. Alle afspraken die eerder zijn gemaakt gaan door, niet fysiek maar telefonisch.

  Studenten kunnen ook nieuwe afspraken maken. De decanen krijgen momenteel weinig vragen over zaken als het bindend studieadvies en extra toetskansen. De decanen kunnen daar nu nog niets over zeggen. ‘De examencommissies zijn daarover nog in overleg.’
   
 • Het onderwijs in de gebouwen gaat niet door. Er komt deze week bericht over de inrichting van het afstandsonderwijs. Maar de stages gaan door, meldde de HU in een mail. Dat geldt dan voor de sectoren die doorwerken. Bezoek van de stagedocent kun je vergeten, maar OnStage functioneert gewoon. Hier kun je bijvoorbeeld zoeken naar stageadressen en documenten inleveren.

 • Studenten kunnen telefonisch terecht bij de praktijk- en stagebureaus. Het personeel van de bureaus werkt ook thuis, vertelt Juna Merten, medewerker van het praktijkbureau van Human Resource Management (HRM). Nee, het is vandaag niet drukker dan anders. Eind van de ochtend heeft hij twee telefoontjes gehad: één van een student en één van een bedrijf. ‘Ik ben meer bezig met overleg met collega’s.’