Student & Geld

Elena: ‘Toen ik net 18 was, vond ik het lastig mijn geld niet uit te geven aan A-merken’

Elena over geld - foto: Kees Rutten

In deze nieuwe rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. In de eerste aflevering: Elena (22), derdejaars Communication and Multimedia Design (CMD).

Leen jij geld voor je studie?
‘Ja. Ik leen 800 euro per maand omdat mijn vorige kamer iets meer dan 500 euro kostte. Ik probeerde toen vaak geld apart te zetten, maar dat lukte niet vanwege de hoge huur. Nu ik goedkoper woon, wil ik minder gaan lenen.’

Heb je een bijbaan?
‘Ik werk als vormgever bij een detacheringsbureau voor twee dagen in de week. Daar verdien ik gemiddeld 550 euro per maand.’

Hoeveel per maand spaar je?
‘Ik probeer al het loon van mijn bijbaan te sparen, dus ongeveer 500 euro per maand. Het geld zet ik apart voor mijn rijbewijs, dat wil ik deze zomer gaan halen. En ik spaar ook voor een rainy day.’

Waar bestaan jouw maandelijkse vaste lasten uit?
‘Nu is mijn huur iets meer dan 300 euro. Verder ben ik aan mijn telefoonrekening 17 euro kwijt, voor mijn verzekering 16 euro en voor Spotify 5 euro. Aan vervoer geef ik ook 30 euro per maand uit, als ik in het weekend ga reizen. En ik steun het WNF voor 5 euro per maand.’

Wat was je laatste grote uitgave?
‘Een harde schijf van 120 euro. De kerstdagen waren ook duur, daar was ik 150 euro aan kwijt. Naast cadeautjes zat daar ook een nieuw kerstjurkje bij en met kerst ben ik ook uit eten geweest, dan tikt het wel aan, ja.’

Wat geef je uit aan uitgaan?
‘Ik ga zo’n twee keer per maand stappen en ben ik 30 euro per maand kwijt aan uitgaan, ik weet niet of dat veel is. Meestal geef ik 7 euro uit aan een toegangskaartje en drink ik drie biertjes en een cocktail. Ik ben niet zo’n drinker.’

Waar geef je graag geld aan uit?
‘Ik denk aan mijn vrienden, ik vind cadeautjes geven heel fijn. Laatst ging een van mijn vriendinnetjes door een zware tijd heen. Ze klaagde dat ze het altijd koud heeft, dus toen kocht ik een paar heel chille sloffen voor haar.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld hebt?
‘Bij mijn moeder, maar dat heb ik al heel lang niet meer gedaan. Toen ik 18 was en net op kamers woonde, vond ik het lastig om mijn geld niet aan A-merken uit te geven. Het kwam toen weleens voor dat ik mijn moeder aan het einde van de maand een berichtje stuurde.’

Ben je tevreden over je uitgave- en inkomstenpatroon?
‘Nog niet helemaal. Ik heb weleens de neiging om veel uit te geven. Met kerst had ik bijvoorbeeld ook een jurkje kunnen kiezen uit mijn kledingkast. Toch ben ik een stuk tevredener als je het vergelijkt met vier jaar geleden. Maar ja, wat wil je als je net 18 bent en op jezelf woont. Nu ik alles meer op orde heb, hoef ik niet meer zo te stressen om geld. Het is fijn dat ik gewoon met vrienden op vakantie kan omdat ik een back-up heb.’

Wat is qua uitgaven jouw zwakke plek?
‘Toch wel uit eten gaan of eten bestellen, dat is soms zo lekker makkelijk. Per maand geef ik daar 40 euro aan uit, en ik zou willen dat het minder was. Ik vind het af en toe erg lekker, maar soms denk ik: “Goh Eleen, je had ook gewoon kunnen koken vanavond”.’